Szeptember 10-én találkozik Bajnai és Fico

Vágólapra másolva!
Szeptember 10-én találkozik egymással a magyar és a szlovák miniszterelnök a magyar-szlovák határ közelében. Korábbi hírek szerint a találkozó magyar területen lesz. Eközben Robert Fico szlovák kormányfő a sajtótt tette felelőssé a két ország közötti rossz viszonyért.
Vágólapra másolva!

Szeptember 10-én, csütörtök délután találkozik egymással Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök, a magyar-szlovák határ közelében - jelentette be Bajnai kedden.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter korábban még csak annyit közölt, hogy két héten belül megtartják a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozót. Lajcák az osztrák hírügynökségnek adott interjút hétfőn, azután, hogy tárgyalt magyar partnerével, Balázs Péterrel.

"Egy sor konkrét lépésről megállapodtunk, ezek közül az egyik, amely igen látványos, egy találkozó a két miniszterelnök (Bajnai Gordon és Robert Fico) között, amelyre két héten belül sor kerül" - mondta. Mint mondta, tájékoztatta a magyar külügyminisztert a szlovák "nyelvtörvény gyakorlatba való átültetéséről, amelyek azt biztosítják, hogy a törvény semmiképpen ne csorbítsa a nemzeti kisebbségek jogait".

Balázs Péter és Miroslav Lajcák a kétnapos szlovéniai Bledi Startégiai Fórumon találkozott. Balázs Péter szerint a fórumon megállapodott szlovák kollégájával a magyar-szlovák kormányfői találkozóról, és "megoldási javaslatokat" dolgoztak ki a két ország közötti problémákra. A találkozó várhatóan magyar területen lesz, a helyszínről a Miniszterelnöki Hivatal dönt "praktikus szempontok alapján".

Bajnai Gordon azután kezdeményezett találkozót Robert Fico szlovák kormányfővel, hogy Szlovákia nem engedte be területére Sólyom László magyar köztársasági elnököt. Aktuális kérdés, hogy szeptember 1-én kedden lép életbe a szlovákiai magyarokra is vonatkozó szlovák államnyelvtörvény, amely jelentősen korlátozná a kisebbségi nyelvhasználatot.

Fico a sajtót hibáztatja

A sajtó nagymértékben felelős azért, milyen állapotban van ma a szlovák-magyar viszony - közölte kedden a SITA hírügynökségnek adott interjújában Robert Fico szlovák kormányfő. Fico szerint a magyar sajtó pártállástól függetlenül Szlovákia ellen buzdít, és "sírni való", ahogy a szlovák sajtó kezeli a dolgot. Fico közölte, néha szégyelli magát, mennyi szlovákellenesség van a szlovák sajtóban.

A kormányfő emellett ismét Budapestet tette felelőssé az augusztus 21-i révkomáromi incidensért - amikor Sólyom László magyar államfőt nem engedték be Szlovákiába -, azt mondta, tartottak attól, mi történhet. "Minden erőnket arra összpontosítottuk, hogy meghiúsítsuk a szélsőségesek összecsapását Révkomáromban."

Fico élesen bírálta a révkomáromi önkormányzatot, mivel Cirill és Metód szláv hittérítők szobrának nem tudnak a városban megfelelő közteret találni, de "a legszebb helyen felállítják Szent István szobrát, aki egyáltalán nem királya a szlovákoknak". "István zászlaja alatt a legkeményebb magyarosítás folyt. A mi királyunk Szvatopluk és nem Szent István" - mondta.

"Én szlovák vagyok, de nem verem a mellem, hanem konkrét döntéseket hozok. Nincs semmi problémám a magyar nemzetiségűekkel, de elutasítom, hogy Révkomáromot bárki a Magyar Köztársaság további járásának tekintse. Ezt egész egyszerűen nem fogom tiszteletben tartani, akár tetszik valakinek, akár nem" - jelentette ki.