Egy másik Hessről lesz megemlékezés Budapesten

Vágólapra másolva!
A náci háborús bűnös Rudolf Hessről való megemlékezéseket a rendőrség megakadályozta, viszont hozzájárult egy olyan rendezvényhez, amelyen egy névrokon, egy svájci fiziológus halálára emlékeznek. A Nobel-díjas Walter Rudolf Hess halálának évfordulója ugyanakkor már hetekkel ezelőtt, augusztus 12-én volt.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra augusztus 29-én tett bejelentést egy magánszemély, hogy szeptember 3-án megemlékezést akar tartani Walter Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából a budapesti Városligetben, a Napozóréten - közölte a rendőrség.

A közlemény szerint a BRFK munkatársaival folytatott egyeztető tárgyaláson a bejelentő elmondta, hogy a rendezvényen Walter Rudolf Hess Nobel-díjas svájci fiziológus halálára akarnak emlékezni, és "nyomatékosította, hogy Walter Rudolf Hess nem azonos Rudolf Hess náci politikussal, akinek halálára az elmúlt időszakban több szervezet kívánt megemlékezni". A rendőrség így a rendezvény megtartását tudomásul vette, és a közlemény szerint "a rendezvényt a megfelelő erőkkel biztosítja".

A rendőrség augusztus közepén tíz rendezvény megtartását is megakadályozta, amelyeket A béke mártírja emlékmenet néven jelentettek be, és amelyeket a náci Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából tartott volna az NS Front elnevezésű magyar nemzetiszocialista tömörülés. A demonstráció ellen tiltakozott Bajnai Gordon kormányfő és Sólyom László államfő is. Később egy Győrbe tervezett hasonló rendezvényt is megakadályozott a rendőrség.

Walter Rudolf Hess svájci fiziológus 1949-ben kapott Nobel-díjat. A Nobel-díj honlapja szerint 1881-ben született, és 1973. augusztus 12-én halt meg, tehát az amúgy sem kerek évforduló hetekkel ezelőtt lett volna. A rendőrség a bejelentőről azon kívül nem árult el részletet, hogy magánszemélyről van szó.