Miniszterek egyeztettek a Bajnai-Fico találkozóról

Vágólapra másolva!
Vasárnap egyeztett Balázs Péter magyar, és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter Bajnai Gordon és Robert Fico miniszterelnökök találkozójáról a Bledi Startégiai Fórumon Szlovéniában. Fico a szlovák tévében azt mondta, ő akár Révkomáromban is kész találkozni Bajnaival, feltéve, hogy ott méltó helyre kerül Ciril és Metód szobra.
Vágólapra másolva!

Vasárnap tárgyalt egymással Balázs Péter magyar, és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, hogy egyeztessenek a két ország miniszterelnökeinek találkozójáról - mondta el a Független Hírügynökségnek a Külügyminisztérium (KüM) szóvivője. Mátrai Zsuzsanna szerint a két külügyminiszter a vasárnap kezdődő, kétnapos szlovéniai Bledi Startégiai Fórumon találkoznak egymással, ahol a résztvevők az Európában és az eurázsiai térségben kialakult gazdasági és geopolitikai helyzetet tárgyalják meg.

Szombaton a szlovák hírügynökség azt írta, hogy a találkozón a szlovák és a magyar külügyminiszter kétoldalú találkozóján "konzultálnak a két ország kormányfőjének elkövetkező találkozójáról is, amely megfelelő előkészítés esetén Budapesten, már szeptember első felében megtartható".

Balázs Péter szerint a fórumon megállapodott szlovák kollégájával a magyar-szlovák kormányfői találkozóról, és "megoldási javaslatokat" dolgoztak ki a két ország közötti problémákra. A találkozó biztosan magyar területen lesz, a helyszínről a Miniszterelnöki Hivatal dönt "praktikus szempontok alapján", és időpontja a "legközelebbi jövőben" lesz.

Bajnai Gordon azután kezdeményezett találkozót Robert Fico szlovák kormányfővel, hogy Szlovákia nem engedte be területére Sólyom László magyar köztársasági elnököt, illetve, hogy szeptember 1-én kedden lép életbe a szlovákiai magyarokra is vonatkozó szlovák államnyelvtörvény, amely jelentősen korlátozná a kisebbségi nyelvhasználatot. (Ezekről a témákról további cikkeket itt olvashat.)

Fico vasárnap a szlovák televízióban azt mondta, akár Révkomáromban is találkozni a magyar miniszterelnökkel. A kormányfő azt javasolta Révkomárom polgármesterének, Bastrnák Tibornak, hogy találjon "méltó helyet" Cirill és Metód hittérítők szobrának, és akkor majd annak lábánál "találkozhatunk magyar illetékesekkel". Ebben az esetben - tette hozzá Fico - hajlandó volna fölkeresni István király augusztus 21-én felavatott révkomáromi szobrát is.