Hétfőn kerülhet ki Hagyó kezéből a BKV felügyelete

Vágólapra másolva!
Hagyó Miklós helyett hétfőn más főpolgármester-helyetteshez kerülhet a BKV felügyelete, bár azt még nem lehet tudni, kihez kerül. Az MTI információi szerint Hagyó és Demszky Gábor főpolgármester pénteken négyszemközt egyeztettek. Az MSZP fővárosi elnöksége már korábban jelezte, nincs kifogása a váltás ellen.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kerülhet ki Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettes felügyelete alól a BKV Zrt. - közölte vasárnap az MTI, magukat megnevezni nem kívánó fővárosi politikusokra hivatkozva. Bár Demszky Gábor főpolgármester pénteken négyszemközt egyeztetett Hagyóval, erről egyikük sem kívánt nyilatkozni az MTI-nek. Csupán annyit jegyeztek meg, hogy hétfőig így vagy úgy eldőlnek a dolgok.

Az elmúlt hetekben nyilvánosságra került BKV-s végkielégítési ügyek miatt feszültté vált a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes és Kocsis István BKV-vezérigazgató közti viszony, és az önkormányzat számára is egyre nagyobb terhet jelentenek az olyan újabb ügyek, mint a főpolgármester-helyettes sajtóreferensének párhuzamos BKV-s és városházi foglalkoztatása, még ha ez nem is jogszerűtlen.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető korábban azt nyilatkozta, hogy a főpolgármester az ellenzékkel folytatott egyeztetésein ígéretet tett arra, hogy a BKV végkielégítési és tanácsadói ügyei miatt elvonja Hagyótól a BKV felügyeletét.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető egy lapnyilatkozatában a koalíciós szerződés megsértésének nevezte azt, hogy ha a főpolgármester elvonná Hagyó Miklós jogkörét. Az MSZP fővárosi elnöksége azonban az elmúlt napokban többször kinyilvánította, hogy nincs kifogásuk az ellen, ha a főpolgármester a BKV felügyeletét Hagyótól áthelyezi az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyetteshez.

Ezt a megoldást azonban az SZDSZ nem támogatja, azért sem, mivel szerintük ehhez a koalíciós szerződést is módosítani kellene, és ezt jelenleg nem tartják indokoltnak. Szerintük egyszerűbb és gyorsabb megoldást jelentene az, ha a koalíciós szerződés módosítása nélkül Hagyótól a másik szocialista főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba venné át a BKV felügyeletét. Horváth Csaba hétfőig nem akart nyilatkozni erről az MTI-nek, azt azonban megerősítette, hogy ez ügyben már tárgyalt Demszkyvel.

A törvény szerint a főpolgármester bármikor megteheti, mivel a helyettesei az ő hatáskörében járnak el, átruházott jogkörben. Az előző önkormányzati ciklusban például a köztük kialakult nézetkülönbség miatt Demszky elvont minden hatáskört a több mint tíz éve legfontosabb bizalmi emberének számító Atkári Jánostól, aki így több mint egy éven át hatáskör nélküli főpolgármester-helyettesként vett részt az önkormányzat munkájában.