Októberig előzetesben lesz az őssejt-ügy két gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Két hónappal hosszabbította meg a bíróság az őssejt-botrány két gyanúsítottjának előzetes letartóztatását. Az ukrán-amerikai professzor és az ukrán laborasszisztens július vége óta van előzetesben. Az ügynek hat gyanúsítottja van, többségük szabadlábon védekezik.
Vágólapra másolva!

Október végéig, azaz két hónappal meghosszabbította az őssejt-ügy két gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság még augusztus 27-én. A végzés nem jogerős.

A két nő - egy ukrán-amerikai professzor és egy ukrán laborasszisztens - július vége óta van előzetes letartóztatásban. A gyanú szerint az asszisztens volt az, aki az abortumokból kinyerte az őssejteket, amelyeket a professzor adott be a betegeknek. Az ügynek hat gyanúsítottja van.

Az őssejt-botrány még június végén robbant ki: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberei a Nyírő Gyula Kórház egyik bérbe adott épületében csaptak le az illegális őssejt-terápiát végző orvosokra. A gyanúsítottak között van egy ismert plasztikai sebész, illetve egy másik magyar férfi, aki az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában segített. Az őssejt-ügybe keveredett orvos jelenleg házi őrizetben van, és szabadlábon védekezhet. Az érintettek ellen üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett, emberi test tiltott felhasználása miatt indult eljárás.

Augusztus közepén az őssejt-ügy kapcsán újabb két gyanúsítottak hallgattak ki az NNI munkatársai. A két magyar nő asszisztensként segítette az orvosok munkáját. Ők szervezték meg a kezeléseket, megbeszélték annak idejét, helyét és a fizetés módját. Egyikük emellett egészségügyi feladatokat is ellátott, például infúziót kötött be vagy épp az állítólagosan őssejtet tartalmazó anyagot adta be. Mindkettőjüket bűnsegédként emberi test tiltott felhasználásával gyanúsítják, de nem vették őrizetbe őket, szabadlábon védekezhetnek.