Mesterházy: Nem lesz választási költségvetés

Vágólapra másolva!
A jövő évi büdzsé takarékos és fegyelmezett lesz, nem választási, hanem kizárólag az ország hosszú távú érdekét figyelembe vevő költségvetés készül - fejtette ki a kormánnyal való egyeztetés után az MSZP frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!

Elégedett a költségvetési egyeztetések menetével és eredményével Bajnai Gordon. Erről a miniszterelnök az után nyilatkozott újságíróknak, hogy szombaton délelőtt megbeszélést folytatott az MSZP-frakció vezetésével a jövő évi büdzséről.

Úgy fogalmazott: reméli, hogy hétfőn meg tudnak állapodni a szocialista frakcióval a 2010-es költségvetésről.

Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető a megbeszélés után kifejtette: a szombati megbeszélés lezárása volt a költségvetés előkészítésének, és ez alapján azt lehet mondani, hogy a vitás kérdésekre van szakmai megoldási javaslata a kormánynak.

Hangsúlyozta: a jövő évi büdzsé takarékos és fegyelmezett lesz, nem választási, hanem kizárólag az ország hosszú távú érdekét figyelembe vevő költségvetés készül. Elmondta, hogy a 2010-es költségvetést 3,8 százalékos hiánycélt alapul véve tervezték. A büdzsé prioritásai között a közbiztonság, az oktatás, az egészségügy és a foglalkoztatás szerepelnek.

A frakcióvezető közölte, hogy a költségvetésről hétfői ülésén dönt a képviselőcsoport. Arra a kérdésre, hogy számít-e vitára a frakcióülésen, Mesterházy Attila úgy válaszolt: szerinte nyugodt hangvételű megbeszélés lesz, mivel az egyeztetéseken nagyon sok képviselő vett részt, és szerinte minden vitás kérdésre sikerült valamilyen megoldást találni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ettől még minden képviselő elmondhatja a véleményét az ülésen.

A politikus újságíróknak kiemelte: korábban még nem volt példa arra, hogy a kormány egyeztessen a frakcióval a költségvetés benyújtása előtt, és ilyen korán még soha nem volt kész a büdzsé első változata. Ez könnyebbé teszi az igazodást az érintetteknek, hiszen hamar lehet látni számokat - jelezte.

Mesterházy Attila közölte, azzal számolnak, hogy a 2010-es büdzsét november végén, december elején fogadja el az Országgyűlés. Az önkormányzati terület a napokban nyilvánosságra került költségvetési számaival kapcsolatban azt mondta: a frakció által meghatározott elveknek megfelel a büdzsé tervezetének ezen része. Szavai szerint a szocialista frakció álláspontja az volt, hogy akkor lehet kevesebb pénzt adni az önkormányzatoknak, ha növelik a mozgásterüket. Ezt - mint fogalmazott - két módon lehet megtenni, egyrészt az önkormányzati feladatok, másrészt az állami normatívák átszervezésével.

Az egyeztetésen többek között jelen voltak - az MSZP frakcióvezetősége mellett - a frakció egyes munkacsoportjának vezetői, valamint az oktatási, a szociális és az önkormányzati tárca képviselője. Oszkó Péter pénzügyminisztert államtitkára, Katona Tamás képviselte.