Bajnai találkozóra hívja Ficót

Vágólapra másolva!
Munkatalálkozóra hívja Robert Fico szlovák miniszterelnököt a magyar kormányfő, Bajnai Gordon. Bajnai azt reméli a találkozótól, hogy enyhítheti a két ország közötti feszültséget, amely szerinte elvonja a figyelmet a gazdasági válság kezeléséről.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon magyar miniszterelnök egyeztetést kezdeményez Robert Fico szlovák miniszterelnökkel a két ország közötti feszültség csökkentése érdekében - közölte pénteken a Kormányszóvivői Iroda. A találkozóra - megfelelő előkészületeket követően - még szeptember első felében sor kerülhet - áll a közleményben.

Bajnai Gordon szerint nem szabad hagyni elmérgesedni a két ország közötti viszonyt. A kormányfő szerint a két ország minden állampolgárának érdeke, hogy enyhüljön a feszültség, amelyet a szlovákiai nyelvtörvény módosítása és a köztársasági elnök európai alapnormákba ütköző, elfogadhatatlan kitiltása okozott. Ez a feszültség csak táptalajul szolgál az utóbbi napok nyugtalanító incidenseihez, és elvonja a figyelmet a gazdasági válság kezeléséről, amely éppúgy súlyos gondokat okoz Szlovákiában, mint Magyarországon - tették hozzá.

A közlemény szerint a munkatalálkozó célja, hogy konkrét feszültségcsökkentő lépések történjenek és hogy a vezetők párbeszéde hozzájáruljon a problémák érdemi megoldásához. Bajnai Gordon azt reméli, hogy a szeptember 1-jén életbe lépő, az európai alapértékekkel ellentétes nyelvtörvény ügyében sikerül jobb belátásra bírni a szlovák felet. A találkozó részleteiről a két ország külügyminisztere vasárnapi bledi találkozóján egyeztet.

A két ország viszonya az utóbbi hónapokban vált különösen feszültté, miután a szlovák parlament június végén jóváhagyta az államnyelvtörvény módosítását. Ez korlátozná a kisebbségi nyelvek használatát, komoly szankciókat - 100 eurótól 5000 euróig terjedő bírságot - kilátásba helyezve, ha valaki megsérti az előírásokat. Újabb konfliktust gerjesztett, amikor a múlt hét végén Szlovákia - biztonsági kockázatra hivatkozva - nem engedte területére lépni a révkomáromi Szent István-szobor avatására igyekvő Sólyom László államfőt.

Kedden Molotov-koktélt dobtak a szlovák nagykövetség budapesti épületére, csütörtökön pedig két férfi leszorította az útról a szlovák nagykövet autóját, őt magát a nemzetiségéért szidalmazták, majd elhajtottak.