Nyilvános lesz az államicég-vezetők bére

Vágólapra másolva!
Az interneten kell nyilvánosságra hozni, hogy mennyit keresnek az állami vállalatok és intézmények vezetői. A miniszterelnök pénteken írta alá a rendeletet, amely szerint eljárást lehet indítani azok ellen a cégek ellen, amelyek elmulasztják nyilvánosságra hozni a vezetők bérét.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra kell hozni minden állami vagy önkormányzati cég, költségvetési intézmény és közalapítvány vezetőinek pénzbeli juttatásait. Az erről szóló rendeletet az MTI értesülése szerint pénteken írta alá Bajnai Gordon miniszterelnök. A fizetéseket szeptember 15-étől bárki számára hozzáférhető módon, az interneten kell közzétenni.

A rendelet szerint nyilvánosságra kell hozni a vezető nevét, tisztségét, munkakörét, illetve hogy közvetlenül vagy közvetve mennyit keres. Ezen belül külön fel kell tüntetni a személyi alapbért, az egyéb időbért, a teljesítménybért, illetve azokat a követelményeket, amelyek alapján teljesítménybért lehet kifizetni. Nyilvánosságra kell hozni a végkielégítés mértékét és a felmondási idő tartamát is.

A vezető tisztségviselőknél, felügyelőbizottsági tagoknál felkerül az internetre a megbízási díj és a megbízási díjon felül járó minden egyéb járandóság, illetve a jogviszony megszűnése esetén járó összeg is. A közzétett adatok két évig nem szabad eltávolítani. Ha a cégek elmulasztják a közzétételt, illetve ha az nem teljes vagy nem aktuális, akkor "a törvényességi felügyelet gyakorlására jogosult szerv" eljárást indíthat ellenük.

Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán az RTL Klub híradójában pofátlanságnak nevezte az utóbbi hetekben kirobbant végkielégítési ügyeket. A kormányfő azt mondta: ne forduljon a kormányhoz támogatásért, segélyért önkormányzat vagy önkormányzati, illetve állami vállalat addig, amíg a saját háza táján rendet nem tesz. "Mindenki számoljon el a nyilvánossággal, a közvéleménnyel" - mondta.