Hét tanárt küldenek el a diákhalál után az esztergomi iskolából

Vágólapra másolva!
Elküldtek hét tanárt az esztergomi Szent István Gimnáziumból. Az iskola igazgatója szerint a tanárok nem tartották meg óráikat a diáksztrájk alatt, és a gimnázium vezetése ellen hangolták a diákokat. A vizsgálat azután indult az iskolában, hogy az egyik diák öngyilkos lett.
Vágólapra másolva!

Hét tanárt bocsátottak el az esztergomi Szent István Gimnáziumból pénteken egy vizsgálat miatt - tudta meg az MTI az érintett tanároktól. Az igazgató a tanév végén történt diáksztrájkok, és az egy diák öngyilkossága miatt a tantestület 22 tagja ellen kezdeményezett fegyelmi vizsgálatot.

Kurnász László igazgató az MTI-nek azt mondta: az elbocsátott pedagógusokról a fegyelmi tanács megállapította, a tanév végén nem tartották meg óráikat a diáksztrájk alatt, az órák alatt nem tanítottak, hanem a gimnázium vezetése ellen hangolták a diákokat, valamint adminisztrációs hibákat vétettek.

Hozzátette, a 22 tanárból a fegyelmi tanács végül 16 eljárást indított, ebből hetet elbocsátással zártak le, a többi pedagógus ügyét hétfőn ismertetik. Az azonnali hatállyal elbocsátott pedagógusok az MTI-nek elmondták, munkaügyi bírósághoz fordulnak.

Az esztergomi önkormányzat és a Szent István Gimnázium viszonya akkor romlott meg, amikor 2007-ben az intézményt egy várostól távol lévő ingatlanba költöztették át. A képviselő-testület leváltotta az igazgatót.

A tanév végén a diákok a gimnáziumban nem mentek be az órákra, többször tiltakozó gyűlést szerveztek, mivel az önkormányzat öt évre kinevezte a korábban egy évre megbízott új igazgatót, akinek a pályázatát a tanárok, a szülők és a diákönkormányzat is elutasította.

Az egyik gyűlésen egy 16 éves fiú az osztályteremben felgyújtott egy újságpapírt, majd kiderült, hogy korábban egy padot is megégetett. A tanárok felelősségre vonták, és beküldték az igazgatóhoz. A 16 éves fiú a közeli síneken érkező vonat elé feküdt.