Még három évig hajthatnak füstölgő autók a Belvárosba

Vágólapra másolva!
Módosította csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés a budapesti szmogrendeletet. Pontosan megszabták, milyen autók közlekedhetnek korlátozás nélkül még a szmogriadó alatt is Budapesten. Ősztől tavaszig a leginkább légszennyező járművek nem hajthatnak be a Hungária-gyűrűn belüli utakra, de ez alól is vannak kivételek.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés - Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján - csütörtökön pontosította azoknak a gépjárműveknek a körét, amelyek a szmogriadók idején, valamint az őszi-téli időszakban mentességet kapnak a Hungária-gyűrűn belüli területre vonatkozó forgalomkorlátozás alól.

A szmogrendelet szerint a főpolgármester riasztások idején elrendelheti a gépjárművek használatának korlátozását Budapesten belül, mégpedig az autók rendszámának utolsó számjegye alapján (tehát az alapján, hogy egy autó rendszáma páros vagy páratlan). A korlátozás alól mentesülnek a helyi, helyközi és távolsági közlekedési járművek, a taxik, a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel közlekedő autók és egyes orvosi, illetve betegszállító járművek.

Korlátozás nélkül közlekedhetnek a gázüzemű, elektromos, illetve a hibrid hajtású autók, a diplomata-rendszámos járművek, a mozgáskorlátozott személyt szállító járművek. Behajthatnak az elromlott autót vontatók, a honvédség és a rendvédelmi szervek járművei, ahogy a közterület-felügyeletek és más hatóságok autó is.

A Hungária-gyűrűn belül - a szmoghelyzet megelőzése érdekében - nem közlekedhetnek október 20-tól március 8-ig a sárga színű matricás, sok légszennyező anyagot kibocsátó gépjárművek. Ez alól a korlátozás alól a csütörtöki rendeletmódosítás alapján három évre szóló felmentést kapnak: a Hungária-gyűrűn belüli lakosok gépjárművei, a BKV és a közterület-fenntartó járművei, a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel ellátott járművek, a diplomata-rendszámú járművek, a betegszállító és a mozgáskorlátozott személyt szállító autók.

A Városháza közleménye szerint az őszi-téli korlátozás egy külön önkormányzati rendelet alapján lép majd életbe, amely csak a KRESZ módosítását követően készülhet el.