Le akarták szorítani az útról a szlovák nagykövet autóját

Vágólapra másolva!
Egy autó megpróbálta leszorítani az útról a fővárosban a szlovák nagykövet autóját - értesült a Független Hírügynökség. A rendőrség az autósokat kihallgatta és házkutatást tartottak náluk. A Független Hírügynökség szerint a két autós azonos azzal a két férfival, akiket a rendőrség tanúként hallgatott ki a szlovák nagykövetség elleni Molotov-koktélos támadás ügyében.
Vágólapra másolva!

Megpróbálta leszorítani az útról a fővárosban egy autó a szlovák nagykövet autóját - közölte csütörtök este a Független Hírügynökség. A rendőrség az autósokat kihallgatta és házkutatást tartottak náluk.

Csütörtök délután a BRFK közleményben számolt be arról, hogy a szlovák nagykövetség elleni Molotov-koktélos támadás miatt tanúként hallgattak ki két férfit. A közlemény szerint a Szervezett Bűnözés Elleni Osztály munkatársai hallgatták ki a két férfit, illetve vizsgálták át a gépkocsijukat, és lakásukat.

A BRFK vizsgálja, hogy a két férfi összefüggésbe hozható-e, a nagykövetség elleni támadással - írta a közlemény, amely arra nem tért ki, hogyan került a rendőrség látókörébe a két férfi. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)

A Független Hírügynökség szerint a két férfi azért hallgatták ki, mert csütörtökön a II. kerületi Bem téren megpróbálták leszorítani az útról a nagykövet autóját és szidalmazni kezdték a diplomatát. A hírügynökség szerint azt nem tudni, hogy az autóban ülők tisztában voltak-e azzal, hogy a nagykövettel kerültek konfliktusba. A hírügynökség szerint azonban a nagykövetnek a nemzetiségét is felemlegették. Az autót a Szépvölgyi úton tartóztatták fel a rendőrök.

Az [origo] megkeresésre a BRFK nem akarta kommentálni a Független Hírügynökség értesülését. Mindössze annyit közöltek: a délutáni kiadott közleményen kívül nem akarnak nyilatkozni az ügyben.

A BRFK közleménye szerint a szlovák követségtől megkapták azokat a biztonsági kamerák által készített felvételeket, amelyeken látszik a Molotov-koktélokat dobó férfi. A közlemény szerint a rendőrség intézkedett a "környéken található összes térfigyelő kamerás, illetve az épületek biztonságára telepített egyéb ipari kamerás felvételek" beszerzéséről.

A kedd esti Debrecen-Levszki Szófia labdarúgó-mérkőzés után nagy tömeg haladt el a szlovák nagykövetség előtt. A rendőrök 23 óra 40 percig tartózkodtak a követség épületénél. Az elkövető megvárta, amíg elmennek, és ez után dobott Molotov-koktélokat az épületre, de azok nem gyulladtak fel, így kár nem keletkezett.

A Molotov-koktélos támadást azonnal elítélte a magyar kormány, az államfő és a politikai pártok is. A támadó indítékát nem tudni, de az utóbbi napokban az eddiginél is feszültebbé vált Szlovákia és Magyarország viszonya, miután a múlt héten a szlovák kormányfő megtiltotta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy belépjen Szlovákiába.