Pofátlanságnak nevezte Bajnai a végkielégítési botrányokat

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon miniszterelnök pofátlanságnak nevezte az utóbbi hetekben kirobbant végkielégítési ügyeket. A RTL Klubnak adott interjúban Bajnai nem mondta ki, de egyértelmű, hogy a BKV botrányaira utalt.
Vágólapra másolva!

Pofátlanságnak nevezte az RTL Klub híradójának szerdán adott interjúban Bajnai Gordon miniszterelnök az utóbbi hetekben kirobbant végkielégítési botrányokat.

A miniszterelnök azt mondta, ne forduljon a kormányhoz önkormányzat vagy önkormányzati vállalat támogatásért mindaddig, amíg a saját háza táján rendet nem tesz. Bajnai szerint többnyire olyan társaságokról van szó, amelyek veszteségesen működnek, és csak támogatással vagy közpénzzel maradnak talpon. Bár a kormányfő nem mondta ki, de egyértelmű, hogy a BKV-ra gondolt.

A kormányfő szerint a kormány olyan intézkedést kezdeményez, amely korlátozza a végkielégítéseket. Elő akarják írni azt is, hogy a jövőben hozzák nyilvánosságra az önkormányzati vagy állami társaságok vezetőinek fizetését, illetve a végkielégítési feltételeket. "Mindenki számoljon el a nyilvánossággal, a közvéleménnyel ebben" - mondta a miniszterelnök.

Múlt pénteken Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta: a kormány előírja, hogy szeptember 15-ig hozzák nyilvánosságra az állami és önkormányzati vállalatoknál vezető beosztásúban, illetve menedzserszerződéssel dolgozók fizetését, jutalmait, valamint a jogviszony megszüntetése esetére járó juttatásaikat is.

A jövőben kötendő új munkaszerződésekre vonatkozóan a kormány törvényjavaslatot kezdeményez, amely szerint az állami és önkormányzati vállalatoknál maximálják a végkielégítések mértékét. A javaslat szerint a felmondási időre kifizetett összeg és a végkielégítés együttes összege nem haladhatja meg a hathavi alapbér összegét.

A BKV végkielégítési botránya július végén pattant ki, miután kiderült, hogy a cégtől több vezető is jelentős végkielégítésekkel távozott, a humánpolitikai igazgatót, Szalainé Szilágyi Eleonórát ráadásul tovább foglalkoztatták, miután kifizették neki a 100 millió forintos végkielégítését. Ezt követően derült ki, hogy a közlekedési vállalatnál összesen több mint 3 milliárd forintot fizettek ki végkielégítésekre 2007 óta. A rendőrség végül hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított a gyanús végkielégítések miatt.