Túl kicsik vagyunk az ufóknak

Vágólapra másolva!
Egy hónapig bárki belenézhet a brit Védelmi Minisztérium ufó-észlelésekről szóló aktáiba a Nemzeti Archívum oldalán. Magyarországon ilyenre nincs lehetőség, mivel a Nemzetbiztonsági Hivatal, a honvédség és az űrkutatási tanács sem rendelkezik ilyen aktákkal, de még a légierő egykori pilótái is csak legendákból ismerik a jelenséget. Van olyan, aki azonban így sem adja fel: a Magyar Ufókutatók Szövetséghez június óta több azonosítatlan repülő tárgyról érkezett bejelentés, mint az elmúlt három évben összesen.
Vágólapra másolva!

A brit védelmi minisztérium egy hónapra nyilvánosságra hozta ufóészlelésekről szóló aktáit a Nemzeti Archívum oldalán. A dokumentumok több mint 4000 oldalt tesznek ki, 15 évet ölelnek fel.

Az [origo] szerette volna megtudni, hogy léteznek-e magyar ufó-akták, van-e olyan hivatalos szerv, amelyik azonosítatlan repülő tárgyakról szóló bejelentésekkel foglalkozik. Kérdésünkre a Nemzetbiztonsági Hivatal sajtóosztálya azt válaszolta, hogy náluk nincsenek ilyen jellegű nyílt vagy titkos dokumentumok. Azt mondták, hogy törvényi feladataik között "nincs semmi olyan, ami arra vonatkozna, hogy ufókkal kellene foglalkozniuk".

Csak azonosított légi járművekkel foglalkoznak

A Magyar Honvédség (MH) "sem foglalkozik ismeretlen tárgyak megfigyelésével, nyilvántartásával, ennek megfelelően nem rendelkezik úgynevezett ufó-aktákkal sem" - mondta a sajtóosztály az [origo]-nak. Kovács Kálmán SZDSZ-es politikus korábban államtitkárként foglalkozott az űrkutatási területtel, és évek óta a Magyar Űrkutatási Tanács tagja (jelenleg elnöke), de ufó-akták létezéséről ő sem tud.

Az [origo] a Ferihegyi repülőtér légi irányítását végző HungaroControl Zrt.-t is megkérdezte az esetleges bejelentésekről, ahol azt válaszolták, hogy ők "csak azonosított légi járművekkel foglalkoznak". Az viszont már előfordult, hogy az ufó-hívők a Malév vezérigazgatóságához fordultak segítségért. A Malév vezérigazgatóságának egy korábbi munkatársa szerint néhány évvel ezelőtt egy telefonáló férfi azt állította, hogy ufonauták szeretnének kapcsolatba lépni vele, ezért leszállási engedélyt kért a vendég járműnek vecsési kertes házának udvarára.

Kicsi az esélye, de az oroszoknak állítólag összejött

Nem találkoztak ufóbejelentésekkel egykori gyakorló pilóták sem. Sem Vári Gyula vadászrepülő-bajnok, sem Tóth Gábor, a Gripen-század egykori parancsnoka nem tud arról, hogy lennének a magyar légierőnél ufó-akták. "Kis légierő vagyunk, kevés pilótával, keveset repülünk", magyarázta Tóth, aki szerint így kicsi az esélye, hogy megmagyarázhatatlan jelenségekkel találkozzanak. "Amit hallottam, hogy az oroszoknak volt - mondta Vári az [origo]-nak. - Voltak, akik találkoztak ilyenekkel nagy magasságú elfogásokkor." Vári nem találkozott ilyen jelenséggel, pedig - mint mondta - szeretné hinni, hogy nem vagyunk egyedül a világban.

Tóth Gábornak egy furcsa jelenség jutott eszébe kérdésünkről, még 1991-ből. Éjszakai földi szolgálaton volt a repülésvezérlő toronyban, amikor tévézés közben éjjel tizenegy tájban fényjelenségre figyeltek fel egyik civil kollégájával. Kinyitották az ablakot, és azt látták, hogy a jelenség a kecskeméti beton leszállópályával párhuzamosan Budapest felől Orosháza irányában haladt, vízszintesen, a horizonttól 30 fokra. Úgy ítélte meg, hogy 3-400 méter magasságban, 3-400 kilométer per órás sebességgel haladt a jármű, amelyet 30 másodpercen keresztül láttak, amíg eltűnt a horizonton. Azt mondta, magát az objektumot nem lehetett látni, csak egy sötét tömeg volt sejthető, aminek mintha a hajtóművéből áramlott volna ki a vakító fehér fény, amely ceruza alakú volt, és a végén szétnyílt, de nem lángcsóvának tűnt, hanem izzó, ionizálódott levegőnek.

Tóth szerint a jelenséget annak idején Ferihegyen is észlelték, radaron akkorának látszott, mint egy Boeing, jóllehet a repülőtéren akkor nem volt forgalom - állította. Az azonosítást lehetetlenné tette, hogy a kecskeméti radarok akkor nem voltak bekapcsolva.

Ez minden, amit hivatalosan tudni lehet a magyar ufóészlelésekről, de nem hivatalos adatbázisok vannak Magyarországon: kisebb-nagyobb lelkes szervezetek összesítik a lakosság észleléseit Ózdtól Szegeden át Egerig - állítja Pusztay Sándor, az Ufómagazin főszerkesztője.

"Földi gondolkodással megmagyarázhatatlan"

Az egyik legnagyobb saját gyűjtéssel az 1994-ben alakult Magyar Ufókutatók Szövetség rendelkezik, amely 12 klubot és 24 magánszemélyt számlál. Linszter Árpád elnök az [origo]-nak azt mondta, hogy körülbelül négy évvel ezelőtt nagyon lecsökkent az észlelt ufójelenségek száma Magyarországon, de ez most változni látszik: "Az utóbbi években évi 3-4 bejelentés volt, de idén az utolsó 2-3 hónapban nagyon megnövekedett a bejelentések száma: összesen kb. 15 bejelentés érkezett általában e-mailben, de videót és fotót is küldtek. A friss észlelések többsége Budapestről és a Balaton környékéről származik" - mondta az elnök. Az [origo] magyarázatokat firtató kérdésére azt válaszolta, hogy "földi gondolkodással ezt nem tudjuk megmagyarázni, mint ahogy azt sem, hogy hány fajról van szó és mennyien lehetnek".

Forrás: Brit Nemzeti Archívum
Brit lakossági megfigyelés

"Öt évvel ezelőtt rendőrök észleltek azonosítatlan légi tárgyakat a Balaton mellett. Velük az esetről hazugságvizsgálatot is végeztek, és mindhárom rendőr átment a teszten" - említett Linszter egy, az ufóhívők körében legendás esetet. 1962-ben pedig Linszter szerint a Rudabányácska nevű faluban - ami ma Sátoraljaújhelyhez tartozik -, a szlovák határhoz közeli erdőben robbanásra lett figyelmes egy erdőkerülő, és egy lezuhant idegen eredetű járműre bukkant. Az esetet évekkel később a fia jelentette be, aki szerint az ott állomásozó katonák hermetikusan lezárták a környéket, és teherautón, ponyvával letakarva vitték el a járművet a szovjet határ felé.

Videó a brit ufó-aktákról

Tudományosan az ufó-probléma értelmezhetetlen, semmit nem lehet kijelenteni: "ahány megfigyelés, annyiféle; kezdve onnan, amikor repülőgépeket félrenéznek, az olyan esetekig, amelyek akár még hitelt is érdemelhetnének, ha reprodukálhatóak lennének" - mondta az [origo]-nak Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője. Both szerint a feltételezett Földön kívüli élet két nagy csoportra osztható: "az a fajta élet, amit értelmesnek mondhatunk és amit SETI-módszerrel meg lehet fogni, és van egy alacsonyabb szintű élet, amely azt feltételezi, hogy például mikroorganizmusok létezhetnek más bolygókon." (Az úgynevezett SETI-programban - a mozaikszó jelentése a Földön kívüli intelligencia kutatása - nagy rádiótávcsövekkel világszerte végeznek megfigyeléseket, de mivel Magyarországon nincsenek ilyen távcsövek, itt csak elméleti kutatásokat végez elsősorban Almár Iván csillagász. A SETI-programról további információkat keretes írásunkban talál.)

"A bizonyíték csak nekünk bizonyíték, amíg a tudomány az idegen civilizációk létezésének csak a lehetőségét tartja fenn" - mondta Linszter. Az ufószövetség a beérkező információkat adatlapokon raktározza el, és rendszeresen összeveti őket a nemzetközi tapasztalatokkal. Az ufókutatást Magyarországon mindenki maga finanszírozza, az elmúlt öt évben a Nemzeti Civil Alapból kétszer kapott 100-100 ezer forintot a szövetség. Linszter szerint az egyesület sokszor képezi vicc tárgyát, de ezt már megszokták, és nem bosszankodnak rajta.

Asztrobiológia

A Földön kívüli élet utáni kutatással a tudomány is foglalkozik, ez napjaink egyik leginkább fejlődő területe, ahol sok tudományág eredményei összegződnek. A már említett SETI mellett a kutatások jó része magán a Földön zajlik: olyan szívós, a nehéz körülményeket is elviselő élőlényeket (főleg mikroorganizmusokat) tanulmányoznak, amelyekhez hasonlókra a Naprendszer más égitestein, az űrszondás vizsgálatok során is rábukkanhatunk. Egyelőre azonban nincs biztos nyoma Földön kívüli életnek. Ajánlat: az [origo] asztrobiológia kurzusa