Exdiplomata cége kapott megbízást a Külügyminisztériumtól

Vágólapra másolva!
Egy korábbi nagykövet tulajdonában álló céggel kötött szerződést a honlapjával kapcsolatos feladatokra a Külügyminisztérium. A tárca egyelőre nem válaszolt a több mint egy hete elküldött kérdéseinkre, a cég tulajdonosa pedig - akit épp a minisztériumban értünk el - közölte, hogy nem nyilatkozik.
Vágólapra másolva!

A szlovák-magyar viszony feszültté válása miatt az utóbbi napokban több közlemény is felkerült a Külügyminisztérium honlapjára, de a főoldalon egyébként rendszerint négy-öt nap vagy akár egy hét is eltelik a frissítések között. A minisztériumnak ugyanakkor élő szerződése van a honlappal kapcsolatos munkákra egy, a cégnyilvántartás szerint hírügynökségi tevékenységet végző céggel, a For-News Bt.-vel a teljes 2009-es évre, nettó 5,4 millió forint értékben.

Azt nem lehet tudni, hogy a For-News konkrétan milyen tevékenységet végez, a Külügyminisztérium ugyanis egyelőre nem válaszolt több mint egy héttel ezelőtt, augusztus 18-án írásban feltett kérdéseinkre. Előbb azt ígérték, hogy ennek a hétnek az elején elküldik válaszaikat, majd később további türelmet kértek.

A tárcának azért tettünk fel kérdéseinket, mert a cég résztulajdonosa szorosan kötődik a Külügyminisztériumhoz: a cégnyilvántartás szerint a For-News egyik beltagja Szalay Zsolt egykori ankarai és zágrábi nagykövet. Szerettük volna megtudni, hogy miért éppen az ő cégét választották ki a munkára, milyen referenciák alapján döntöttek, kértek-e ajánlatot más cégektől is, illetve, hogy nem érzik-e úgy, hogy a megbízásnál összeférhetetlenség merül fel.

Szalay a Horn-kormány idején vezette a zágrábi nagykövetséget, az ankarai kirendeltség élére pedig 2002-ben, az újabb szocialista kormány megalakulása után nevezték ki. Az 1993 óta létező For-News Bt.-nek 2000 óta tagja, tavaly májustól pedig üzletvezetésre jogosult vezető tisztviselőként is szerepel a cégpapírokban. A nyilvántartásból kiderül az is, hogy családi cégről van szó, a másik beltag Szalay felesége, az újságíró Forró Evelyn.

A For-News Bt.-nek nincs honlapja, és az interneten böngészve sem találtuk nyomát tevékenységének. A tudakozóban megtalálható telefonszámot hiába hívtuk, nem vette fel senki, a rögzítőn hagyott üzeneteinkre pedig nem reagáltak.

Szalayt végül a Külügyminisztériumban értük utol, ahol a telefonközponton keresztül közvetlenül kapcsolták. Az egykori nagykövet közölte, hogy nem kíván nyilatkozni, csak annyit árult el, hogy 2007 áprilisában nyugdíjazták, azóta pedig megbízással dolgozik a Külügyminisztériumnak. Arra a kérdésre már nem akart válaszolni, hogy ez a megbízás azonos-e a For-News Bt. szerződésével.