28 év után mondott le a csabacsűdi polgármester

Vágólapra másolva!
A csabacsűdi Frankó János nem elégedett a kormány falupolitikájával, és különben is elmúlt már 60 éves, így 28 év után lemondott polgármesteri posztjáról. Feltehetően utolsó polgármesteri közleményében kijelentette: nincs szükség 3200 önkormányzatra.
Vágólapra másolva!

Lemondott a Békés megyei Csabacsűd polgármestere, aki 28 évig irányította a 2000 lakosú községet. Frankó János kedden elmondta: döntésének egyik oka, hogy már elmúlt 60 éves, és bár jó egészségi állapotban van, a nyugdíjaztatás romló feltételei miatt lemond. Azt mondta, lépésével üzenni akar a politikai döntéshozóknak is, hiszen mint fogalmazott: "fentről nem ismerik a kistelepülések életét".

A falu működésére mindössze 260 millió forint áll rendelkezésre, és 40 millió forint a forráshiánya. A polgármester szerint ebből nem lehet tisztességesen fenntartani a közszolgáltatásokat, az oktatást, az egészségügyet, a hulladékelszállítást és a közvilágítást. "Nekünk kevesebb pénzünk van, mint amennyit egy-egy minisztérium étkezési utalványokra kifizet" - tette hozzá.

Frankó János nehezményezte azt is, hogy a kistelepülések vezetői évente "bűvészmutatványokra vannak kényszerítve", hogy valahogyan fenntarthassák működőképességüket. Mint mondta, egyetért azokkal, akik azt mondják, hogy nincs szükség több mint 3200 önkormányzatra, a hozzájuk kapcsolódó hivatalokra és főállású polgármesterekre.

Frankó János 1982. január 1-jén lett a Csabacsűd-Kardos-Örménykút Községi Közös Tanács elnöke - írja róla a Beol.hu. A portál szerint az 1990-es első önkormányzati választásokon három másik jelöltet győzött le.