Vágólapra másolva!
Még a közepest is alig éri el a közéleti szereplők értékelése a Szonda Ipsos felmérése szerint. Már az elkötelezett szavazók is egyre kevésbé állnak ki pártjaik politikusai mellett, a legnépszerűbb Sólyom László 100 pontos skálán 49 pontos eredménnyel.
Vágólapra másolva!

A százfokú értékelő skálán 29 pont a közéleti szereplők összesített népszerűségi mutatója a Szonda Ipsos felmérése szerint - írja a Népszabadság. A politikusok átlagos minősítése a felmérés szerint elérhetetlen távolságra került a közepestől, alig az elégséges felett van. A középérték közelében csak Sólyom László és Orbán Viktor szerepelnek. Az elkötelezett szavazók is csak alig, 60 körüli pontszámmal állnak ki pártjaik politikusai mellett.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a vidéki kisvárosokban és a falvakban, az alapfokú végzettségűek és a 30 év alattiak körében lett népszerűbb. Ebben a csoportokban már korábban is kedveltebb volt az átlagosnál, most további 7-8 pontot javult. Demszky Gábor népszerűsége még támogatói körében is 53-ról 37 pontra esett vissza, Retkes Attila, az SZDSZ új elnöke ugyanakkor a lista vége felé szerepel, és csak a lakosság 40 százaléka ismeri.

A középérték közelében elhelyezkedő két politikus - Sólyom László (49 pont) és Orbán Viktor (45 pont) - után Szili Katalin (37 pont), Navracsics Tibor (37 pont), Gráf József (33 pont), Vona Gábor (32 pont) és Kövér László (31 pont) a sorrend. A lista legnépszerűtlenebb politikusai Kóka János (18 pont), Gyurcsány Ferenc (19 pont), Draskovics Tibor (20 pont), Retkes Attila (22 pont) és Demszky Gábor (23 pont).