Másoktól várják a Föld megmentését a magyarok

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a magyarok zöme tudja, mi az a globális felmelegedés, és azzal is tisztában van, hogy sürgős cselekvésre van szükség megfékezésére. Ennek ellenére kevesen tennének valamit a probléma ellen, a legtöbb ember az államtól, a vállalatoktól és a nemzetközi szervezetektől várna megoldást.
Vágólapra másolva!

A magyar lakosság nagy része tisztában van a globális felmelegedés problémájával, több mint kétharmaduk egyetért azzal is, hogy az emberi tevékenység növeli a Föld hőmérsékletét, a megoldást azonban mástól várnák - derült ki egy felmérésből.

A globális felmelegedés okozta környezeti problémák megoldásában a lakosság szerint leginkább a nemzetközi szervezetek, a vállalatok és az állam játszhatnak nagy szerepet, míg saját maguk csak csekély mértékben járulhatnak hozzá a helyzet javításához. Az energiainfo.hu és a Forsense közös, 1000 ember részvételével végzett felmérése alapján a válaszadók 40 százaléka úgy érzi, hogy a globális felmelegedés problémáival teljes mértékben tisztában van.

Hasonlóan sokan vannak azok is (34 százalék), akik úgy nyilatkoztak, hogy ismerik a problémát, de nem értik teljes egészében. Alig 20 százalék válaszolta azt, hogy csak hallott a globális felmelegedésről, de nem tudja mit jelent. Elenyészően kevesen (2 százalék) vannak azok, akik egyáltalán nem hallottak a globális felmelegedésről.

Leginkább a 18 és 34 év közötti korosztály, a felsőbb jövedelmi kategóriába tartozók, illetve a magasabban iskolázottak érzik úgy, hogy teljes mértékben tisztában vannak a problémakörrel.

Azzal a tudományosan igazolt állítással, hogy jelenleg a Föld egy természetes felmelegedési korszakban van, de emellett az emberi tevékenység is növeli a felmelegedés ütemét és nagyságát, a válaszadók több mint kétharmada (71 százalék) értett egyet. Három százalék viszont egyáltalán nem tudott azonosulni ezzel az állítással.

A felmérés során azt is vizsgálták, hogy a válaszadók szerint kell-e bármit is tenni a globális felmelegedés megállítása érdekében a közeljövőben. A válaszolók több mint háromnegyede (83 százalék) úgy gondolja, hogy azonnal cselekedni kell a folyamat megállítása érdekében, 10 százalékuk pedig úgy véli, hogy legkésőbb a következő öt évben mindenképpen lépni kell.