A Külügy szerint sértő volt a Lockerbie-merénylő fogadtatása

Vágólapra másolva!
A Külügyminisztérium szerint sérti az áldozatok - köztük négy magyar - emlékét, hogy Líbiában nemzeti hősként fogadták múlt héten azt a férfit, akit az 1988-as Lockerbie-merénylet miatt életfogytiglani börtönre ítéltek Skóciában. A fogadtatást szóvá tette a skót igazságügyi miniszter is, aki szerint Líbia korábban megígérte, csendben fogják fogadni a halálos betegsége miatt elengedett férfit.
Vágólapra másolva!

Az áldozatok - köztük négy magyar állampolgár - emlékét sérti, hogy Líbiában nemzeti hősnek kijáró tisztelettel fogadták azt a férfit, akit az 1988-as Lockerbie-merényletben való részvételéért Nagy-Britanniában életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek - közölte hétfőn a Külügyminisztérium.

Az életfogytiglani börtönre ítélt Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahit a múlt héten halálos betegsége miatt méltányosságból szabadon engedte a skót igazságszolgáltatás. Megrahit több száz fős ünneplő tömeg fogadta csütörtök éjjel Tripoliban.

Megrahit az amerikai Pan Am légitársaság utasszállító repülőgépének 1988. december 21-i felrobbantása miatt ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre 2001-ben, azzal a megkötéssel, hogy legkorábban 27 év után szabadulhat. A Boeing 747-esen utazó 259 ember - köztük négy magyar állampolgár - életét vesztette, és ugyancsak tizenegyen meghaltak a skóciai Lockerbie településen, ahol a felrobbant gép lezuhant.

A Külügyminisztérium méltányosnak tartja, hogy a Skóciai a halálos betegsége miatt szabadlábra helyezték a líbiai férfit. "Meglepetést okozott, hogy a 259 személy - köztük négy magyar állampolgár - halálát okozó merényletért felelős, jogerősen elítélt Al-Meghrahit nemzeti hősnek kijáró tisztelettel fogadják Líbiában" - fogalmaz a Külügy.

Az ügyben megszólalt hétfőn a skót regionális kormány igazságügyi minisztere, Kenny MacAskill is. A miniszter a skóciai törvényhozás hétfői rendkívüli ülésén azt mondta: Líbia megszegte azt a korábbi ígéretét, hogy az elítéltet csendben, különösebb csinnadratta nélkül szállítják vissza hazájába. Az igazságügyi miniszter kitartott amellett, hogy helyes döntés volt Megrahi elengedése.

A döntés miatt az amerikai kormány és az áldozatok családtagjai támadták a skót kormányt. Gordon Brown brit kormányfő szóvivője azt közölte: a líbiai fogoly elengedése a skót kormány ügye. Robert Mueller, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója pedig úgy fogalmazott: a szabadon bocsátás bátorítást jelent a világ összes terroristájának.