Fanatikus cigánygyűlölőként ismerték a gyilkosságsorozat egyik gyanúsítottját

Vágólapra másolva!
Valaha egy debreceni metálzenekarban dobolt, majd elektronikus zenére váltott K. Árpád, akit a rendőrség a romák elleni támadássorozattal gyanúsít. Öccsét, a szintén gyanúsított K. Istvánt fanatikus cigánygyűlölőnek ismerték. A Blikk szerint a nyomozókat egy védett tanú is segítette, ezt az NNI egyelőre nem erősítette meg. Az MTI névtelen forrása szerint a csoport másik tagja egy Koszovóban is szolgáló egykori szerződéses katona, míg harmadik társuk korábban egy gyújtogatási ügy gyanúsítottja volt.
Vágólapra másolva!

K. Istvánról, a romák elleni támadások egyik gyanúsítottjáról egykori iskolatársai a debreceni Bányai Júlia Zenei Általános Iskolából a Népszabadságnak azt mondták: gyerekkorában is problémás fiú volt, felnőttként pedig "fanatikus cigánygyűlölőként" ismerték környezetében. Szélsőségesen rasszista nézeteket vallott, de ismerősei nem feltételezték róla, hogy embert ölne. Ő is részt vett a debreceni zsinagógában 1995-ben elkövetett garázdaságban, amelynek során felgyújtottak egy tóratekercset.

Védett tanú is segíthetett

A Blikk szerint az egyik elkövető a kislétai gyilkosság során hibát vétett: ugyanazt a telefont használta, amit már egy másik korábbi támadás során is használt. A FBI-tól kapott elemzőszoftver segítségével a rendőrség kiszűrte az azonosságot a Blikk információi szerint, és azt is, hogy a telefont gyakran használják egy debreceni szórakozóhelyen.

Így jutottak el a nyomozók a Perényi 1. klubhoz, melyet a kislétai gyilkosság óta többször is megkerestek álruhás rendőrök. A Blikk szerint egy védett tanú is segített nekik, aki még a fegyverek rejtekhelyét is megmutatta. A Blikk nem írja, milyen forrásból származnak az információk, Bartha László, a Nemzeti Nyomzó Iroda szóvivője az [origo]-nak azt mondta, egyelőre semmilyen információt nem tud megerősíteni.

Az 1990-es években a debreceni Replika nevű metálzenekar egykori dobosa - a Független Hírügynökség szerint egyik alapítója - K. Árpád, K. István bátyja. Az együttes honlapján azt közölte: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a zenekar egyik régi tagja gyanúsított lett a romagyilkosságok miatt. "A zenekar teljes mértékben elhatárolja magát az említett személy által vélhetően elkövetett bűncselekményektől, egyben mélységesen elítéli azokat" - olvasható a Replika honlapján.

A férfi már évek óta nem játszik a zenekarban, a Független Hírügynökség úgy tudja, az elmúlt időszakban hangtechnikusként dolgozott Debrecenben. K. Árpádot szelíd, csendes embernek ismerték az együttes tagjai, akik vasárnap reggel értesültek arról, hogy gyilkosságokkal gyanúsítják a korábbi dobost. Csató Péter, a zenekar frontembere - aki 15 évvel ezelőtt ismerte meg K. Árpádot - azt mondta, hogy nem baráti társaságként zenéltek, ezért a tagok nem sokat tudtak egymás magánügyeiről. A férfi testvére szintén a romák elleni támadások gyanúsítottjai között van a Független Hírügynökség szerint.

"Árpi egy tök nyugodt ember volt, nem tudom elképzelni róla, hogy ilyet tett volna" - mondta az [origo]-nak K. Árpád egy régi, névtelenséget ismerőse, aki azonban az utóbbi néhány évben már nem találkozott a férfival. Szerinte a férfi akkoriban nem követett szélsőjobboldali eszméket, sőt, sok tekintetben liberális felfogásúnak és nagyon emberségesnek ismerték. Forrásunk felidézte például, hogy K. Árpád rendszeresen vett ennivalót és cigarettát a közelben kéregető koldusoknak.

Katona és gyújtogatás gyanúsítottja a csoportban

Az MTI névtelen forrásokra hivatkozva vasárnap este azt közölte, hogy az egyik előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított Koszovóban is szolgáló, egykori szerződéses katona. Cs. István szerződéses katonaként legalább két ciklusban szolgált a koszovói magyar KFOR-misszióban. 2008-ban szerelt le a honvédségtől. Ő volt a csoport fegyverszakértője, és fegyverbeszerzője.

Az MTI szerint a másik gyanúsított, K. István érintett volt abban az ügyben, amikor 1995 januárjában felgyújtották a debreceni zsinagóga tóratekercsek őrzésére szolgáló szekrényét. A hírügynökség szerint az elkövetők az akkori Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség vezetői, illetve tagjai voltak, a szervezetet 1995-ben a Független Kisgazdapárt debreceni székházába jegyezték be. K. István információik szerint gyanúsított volt az ügyben, de bizonyítékok hiányában még a bírósági eljárás előtt megszűntették ellene az eljárást.

Előzetesben a gyanúsítottak

A Budakörnyéki Bíróság vasárnap délben előzetes letartóztatásba helyezte azt a négy férfit, akiket péntek hajnalban fogtak el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai két egymás melletti debreceni szórakozóhelyen. Bencze József országos rendőr-főkapitány pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok, illetve a korábbi támadások adatai alapján az őrizetbe vett férfiak megalapozottan gyanúsíthatóak a romák elleni támadások elkövetésével. (A bejelentésről szóló cikkünket itt találja, az előzetes letartóztatásról itt olvashat)

Ruzsbaczky Nóra, a 42 éves K. Árpád kirendelt védője a tárgyalás után nem kívánt részleteket elárulni arról, hogy védencét mivel gyanúsítják, csak annyit mondott, hogy K. Árpád a fő gyanúsított. A férfi nem tett érdemi vallomást, és tagadta a bűncselekmények elkövetését - közölte Ruzsbaczky.

Az elmúlt több mint egy évben kilenc súlyos vagy halálos támadás ért cigányokat. A támadásokban összesen hatan meghaltak. A legutóbbi eset a Szabolcs megyei Kislétán történt augusztus másodikáról harmadikára virradó éjjel, egy középkorú asszony meghalt, 13 éves lánya pedig súlyosan megsérült miután sörétes puskával lőttek rájuk saját otthonukban. A rendőrség szerint az összes támadásért a péntek hajnalban elfogott férfiak a felelősök, a támadások hátterében rasszista indíték állhat.

Az [origo] folyamatosan keresi a bűncselekmény-sorozattal gyanúsított férfiak ismerőseit, cikkünket folyamatosan frissítjük.