Előzetesbe helyezték a romagyilkosságok gyanúsítottjait

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a romagyilkosságok gyanúsítottjait. A négy férfi közül hárman fellebbeztek a döntés ellen, ezért az nem jogerős. A gyanúsítottakat péntek hajnalban fogták el két debreceni szórakozóhelyen, a rendőrség szerint már a következő támadást tervezték. Az MTI szerint egyikük korábban katona volt, ő szerezhette be a fegyvereket.
Vágólapra másolva!

Harminc napra, szeptember 23-ig előzetes letartóztatásba helyezte vasárnap Budakörnyéki Bíróság azt a négy férfit, akiket a rendőrség a romák ellen elkövetett, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat elkövetésével gyanúsít - jelentette be Kende Katalin, a Pest Megyei Bíróság szóvivője. A bíróság szerint a gyanúsítottak esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, két férfinél pedig a bűnismétlés veszélye is.

Mind a négy férfi tagadta a bűncselekmények elkövetését - közölte két gyanúsított, P. Zs. és K. Árpád védője. Négyük közül hárman fellebbeztek, csak a Cs. I. monogramú férfi vette tudomásul az előzetes letartóztatásba helyezést, ezért a bírósági döntés a kényszerintézkedésről nem jogerős. A fellebbezés miatti új tárgyalást várhatóan két héten belül tartják meg.

Ruzsbaczy Nóra, a 42 éves K. Árpád kirendelt védője szerint két olyan gyanúsított van, akit csak egy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak, míg a többieknél a sorozatjelleg is felmerült. Az ügyvéd nem kívánt részleteket elárulni arról, hogy védencét mivel gyanúsítják, csak annyit mondott: ő a fő gyanúsított. K. Árpád sem tett érdemi vallomást, és ő is tagadta a bűncselekmények elkövetését - tette hozzá.

Lőrincz Márton, az egyik, P. Zs. monogramú gyanúsított ügyvédje a tárgyalás után azt mondta, védencét azzal gyanúsítják, hogy tavaly júliusban Galgagyörkön több emberen elkövetett emberölés kísérletében vett részt (a Pest megyei településen három, romák lakta házra lőttek rá, erről részleteket korábbi cikkünkben olvashat). Az ügyvéd azt mondta, azt egyelőre nem tudni, hogy a rendőrség konkrétan mivel gyanúsítja védencét, aki nem tett érdemi vallomást, és szintén tagadta a bűncselekmény elkövetését. Lőrincz az [origo]-nak azt mondta, védencének nincs családja, a többi gyanúsítottat pedig onnan ismeri, hogy dolgoztak együtt azon a szórakozóhelyen, ahol a rendőrség elfogta őket.

Nézze meg a helyszínen készült videónkat!

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a bíróságon fokozott rendőri készültség mellett kezdődött meg a tárgyalás 11 órakor. Az ülés nem volt nyilvános, az újságírókat csak a folyósóra engedték be. A megbilincselt gyanúsítottakat a kommandósok egyenként vezették be a tárgyalóterembe, fejükre csuklyát, testükre golyóálló mellényt húztak. A sportos testalkatú férfiak egyike farmert és szürke pólót, egy másik pedig kapucnis felsőt viselt. Egyikük karján nagy tetoválás volt látható.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az egyik gyanúsítottat bevezetik a tárgyalóba - még több képért kattintson a fotóra!

A tárgyalás előtt rendőrök lezárták a forgalom elől a bíróság épületének környékét, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) székházától a bíróság felé vezető Csengery utcát és Andrássy utat is. A 7-8 autóból, mikrobuszokból és rendőrautókból álló konvoj a Hősök tere felé indult, majd a Pest Megyei Bíróság Thököly úti épületéhez hajtott. A gyanúsítottakat az épület hátsó ajtaján vezették be a bíróságra.

Az NNI pénteken hajnalban két szomszédos debreceni szórakozóhelyen állított elő hat embert. Közülük négy férfit vett őrizetbe. Bencze József országos rendőr-főkapitány pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok, illetve a korábbi támadások adatai alapján az őrizetbe vett férfiak megalapozottan gyanúsíthatóak a romák elleni támadások elkövetésével. A főkapitány szerint a támadások hátterében rasszista indíték állhat. (A bejelentésről szóló cikkünket itt találja.)

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Bencze szombaton az MTV-nek azt mondta: a rendőrség azért csapott le péntek hajnalban a gyanúsítottakra, mert azok már a következő támadásokat tervezték. A rendőr-főkapitány szerint 16 helyszínen foglaltak le bizonyítékokat, amelyek cáfolhatatlanok, vagyis ezzel megfejtették az ügyet. A gyanúsítottak száma a későbbiekben tovább nőhet - mondta Bencze.

Az MTI rendőrségi forrásból származó információja szerint az elfogott férfiak következő célpontja egy Nógrád megyei kistelepülés lett volna, ahol szintén a falu végén élő cigányokra akartak támadni. A rendőrség olyan térképeket talált a gyanúsítottak autóiban és lakásán, amelyeken a támadás célpontjául kiszemelt ház is be volt jelölve. A hírügynökség szerint az egyik gyanúsított korábban hivatásos katona volt, ő szerezte be a gyilkosságokhoz használt fegyvert.