Újabb akcióra készültek a romák elleni támadások gyanúsítottjai

Vágólapra másolva!
Azért csaptak le a rendőrök a romák elleni támadással meggyanúsított csoportra, mert már a következő támadásokat tervezték - mondta szombaton Bencze József országos rendőr-főkapitány. Az őrizetbe vettek között testvérpár is van, a rendőrség szerint a gyanúsítottak száma tovább nőhet. Az [origo] tudósítója a helyszínen járt szombaton, és megmutattak neki egy rejtekhelyet, ahol akár a fegyvereket is tarthatták a gyilkosságok gyanúsítottjai.
Vágólapra másolva!

A romák elleni támadásokkal gyanúsítottak már a következő támadásokat tervezték, ezért csapott le rájuk a rendőrség - mondta szombat reggel az MTV Nap-kelte című műsorában Bencze József országos rendőr-főkapitány.

Felelősséggel kijelenthetem, hogy megalapozottan gyanúsítható személyeket vettek őrizetbe a rendőrök - mondta Bencze. A rendőr-főkapitány közölte: 16 helyszínen foglaltak le bizonyítékokat, amelyek cáfolhatatlanok, vagyis ezzel megfejtették az ügyet. A gyanúsítottak száma a későbbiekben tovább nőhet - közölte Bencze. A bíróság vasárnap dönt a négy gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezéséről.

A rendőrség pénteken jelentette be: egy debreceni szórakozóhelyen, pénteken hajnalban előállítottak hat - 28 és 42 év közötti - embert, közülük négyet őrizetbe vettek. Bencze pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok, illetve a korábbi támadások adatai alapján az őrizetbe vett férfiak megalapozottan gyanúsíthatóak a romák elleni támadások elkövetésével. A főkapitány szerint a támadások hátterében rasszista indíték állhat. (A bejelentésről szóló cikkünket itt találja.)

A gyanúsítottakat a debreceni Perényi 1. nevű szórakozóhelyen fogták el. Az [origo] péntek este beszélt egy férfival, aki éppen a szórakozóhelyen volt az elfogásakor. A szemtanú elmondta, hogy nagy tömeg volt, egy dj zenélt, amikor váratlanul benyomultak a pincehelyiségbe rendőrségi mellényt viselő emberek fegyverrel. Felszólították a bent szórakozókat, hogy feküdjenek a földre, majd a nőket kiparancsolták a helyiségből, a férfiakat pedig egyenként igazoltatták, majd kiküldték - mesélte a férfi, aki távozásakor két földön fekvő embert látott. Szerinte ők a később őrizetbe vett gyanúsítottak közé tartozhattak.

A Népszabadság szerint a helyi cégbíróság épületében található szórakozóhelyről négy embert vittek el a rendőrök. Az MTI szombaton azt írta: a rendőrök a szórakozóhely két biztonsági őrét - egy testvérpárt - a Perényi 1.-ből, két másik férfit pedig a fölötte lévő karaoke bárból vitték el. Bencze József szombaton a Független Hírügynökségnek megerősítette, hogy a négy férfi között egy testvérpár is található. A testvérpár egyik tagjáról a Népszabadság azt írta, K. Istvánnak hívják, 33 éves, kidobóként dolgozott, erős testalkatú, a feje kopaszra borotvált, karjára pedig náci jelképek vannak tetoválva. A [origo] tudósítója úgy értesült, a testvér másik tagját K. Árpádnak hívják.

Az ötödik férfit barátnője közeli, Bethlen utcai lakásából vitték el. Az [origo] tudósítója pénteken úgy értesült: a hatodik előállított, de őrizetbe nem vett ember egy nő, aki annak a szórakozóhelynek a koncertszervezője, ahol elfogták az öt embert - értesült tudósítónk. A Népszabadság szerint a gyanúsítottak többsége szélsőséges nézeteket vall, vagy kapcsolatba hozható szélsőséges internetes portálokkal.

Az [origo] tudósítója szombaton délután járt a Perényi 1. nevű szórakozóhelyen, ahol az alkalmazottak ekkor kezdtek rendet csinálni a csütörtök éjszakai akció után. A helyiségben nagy volt a rendetlenség, és a rendőrségi helyszínelés nyomai is láthatók voltak, így például gumikesztyűk és mintavételhez használt eszközök eldobott csomagolásai. Az egyik raktárhelyiségben a rendőrök kinyitottak egy lépcső alatti rejtekhelyet, a szórakozóhely egyik alkalmazottja szerint a gyanúsítottak ott rejtegethették a fegyvereket. Az alkalmazott az [origo]-nak azt mondta, csak a munkából ismeri az őrizetbe vett férfiakat, egyebet nem tud róluk.

Szabó István, a pénteken őrizetbe vett egyik férfi ügyvédje az [origo]-nak azt mondta: védence, a szórakozóhely csaposa tisztázta magát, így a tanúként kihallgatott férfit pénteken el is engedték. Az ügyvéd szerint a rendőrök többek között arra voltak kiváncsiak, hogy a férfi milyen kapcsolatban volt a többi gyanúsítottal.

Barabás Zoltán, a vendéglátóhely üzemeltetője szombaton az MTI-nek azt mondta: az elfogott biztonsági őrök alkalmi munkavállalói könyvvel, hétvégéken dolgoztak a vendéglátóhelyeken. A biztonsági őrök - akikkel Barabás elmondása szerint csak néha akkor találkozott - tisztességesen dolgoztak, panasz nem volt rájuk, a vendégek jól ismerték őket. Az üzemeletető közölte: szombaton újra kinyitják a szórakozóhelyet.