Négy férfit őrizetbe vettek a romák elleni támadások miatt

Vágólapra másolva!
Négy embert őrizetbe vett a rendőrség a romák elleni támadások miatt. Az ORFK szerint megalapozottan gyanúsíthatók a bűncselekmények elkövetésével. Pénteken hajnalban fogták el őket egy debreceni szórakozóhelyen, ahol egy szemtanú szerint mindenkit a földre parancsoltak a rendőrök. A nyomravezetői díjat visszavonta az országos főkapitány.
Vágólapra másolva!

28 és 42 év közötti férfiakat gyanúsítanak a romák elleni támadásokkal - közölte Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteki sajtótájékoztatóján. Négy embert már őrizetbe is vettek azok közül, akiket péntek hajnalban, kettő óra 15 perckor fogtak el Debrecenben, egy nyilvános szórakozóhelyen a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

Összesen öt embert gyanúsítanak. Kihallgatásuk jelenleg is zajlik - mondta Bencze. A rendőrfőkapitány azt mondta: megalapozottan gyanúsíthatók a romák elleni támadások elkövetésével, bizonyítékok szólnak ellenük. Bencze szerint várhatóan a hétvégén helyezhetik előzetes letartóztatásba a gyanúsítottakat, akik valamennyien hajdú-bihari illetve debreceni lakosok. A főkapitány azt mondta: csak az előzetes letartóztatás után fog a rendőrség bővebb tájékoztatást adni, addig a nyomozás érdekei ezt nem teszik lehetővé.

Az [origo] Debrecenben tartózkodó tudósítójának meg nem erősített információi szerint az egyik őrizetbe vett férfi kidobóként dolgozott egy debreceni szórakozhelyen, de nem ott, ahol elfogták a gyanústottakat. Az ötödik előállított, de őrizetbe nem vett ember pedig egy nő, aki annak a szórakozóhelynek a koncertszervezője, ahol elfogták az öt embert - értesült tudósítónk.

Valószínű a rasszista indíték

Kérdésre válaszolva annyit elmondott, hogy a támadások hátterében rasszista indíték látszik valószínűnek, de ezt biztosan csak alapos vizsgálat után jelenthetik majd ki.

A főkapitány közölte: visszavonta a romák elleni támadások ügyében korábban kitűzött, 100 millió forintos nyomravezetői díjat. Bencze szerint sok bejelentést kaptak ugyan, de egyik sem vezetett el a feltételezett elkövetőkhöz.

Bencze azt mondta: a nyomozók négy és fél millió hívást ellenőriztek, nyolcszáz órányi, térfigyelő kamerák által készített felvételt néztek végig és több mint 2000 embert hallgattak meg.

A főkapitány a magyar kriminalisztika történetének egyedülállóan súlyos és bonyolult ügyének nevezte a romák elleni támadásokat. Bencze hozzátette: Bajnai Gordon miniszterelnök és Sólyom László köztársasági elnök is telefonon gratulált pénteken a rendőrségnek.

A Köztársasági Elnöki Hivatal péntek délutáni közleménye szerint az államfő a telefonos gratuláció után azt mondta: a feltételezett elkövetők letartóztatása után az egész ország fellélegezhet, visszatérhet a nyugalom és a törvényes rendbe vetett bizalom a támadásoknak kitett területeken.

"A megkönnyebbülés mellett figyelmeztetni kell arra is, hogy elejét vegyük az önbíráskodásnak: gyűlöletre nem lehet gyűlölet a válasz" - olvasható abban a közleményben, melyet Bajnai adott ki pénteken. A kormányfő szerint a gyilkosságok az ország békéjébe és biztonságába vetett hitet rendítették meg az utóbbi hónapokban. "Van okunk a bizakodásra és a megkönnyebbülésre, de a kisebbségeket fenyegető, a köztársaság rendjét és a polgárok biztonságát veszélyeztető elvakult, radikális bűnözők elleni küzdelmet folytatni kell" - írta Bajnai.

Az elmúlt bő egy évben kilenc súlyos vagy halálos támadás ért cigányokat. A támadásokban hatan meghaltak. A legutóbbi eset a Szabolcs megyei Kislétán történt augusztus másodikáról harmadikára virradó éjjel, egy középkorú asszony meghalt, 13 éves lánya pedig súlyosan megsérült miután sörétes puskával lőttek rájuk saját otthonukban. A romák elleni támadássorozatról szóló összes cikkünket itt olvashatja.

Rokoni kapcsolat lehet a gyanúsítottak között

Péntek hajnalban a debreceni Perényi 1. nevű sörözőben ütöttek rajta a gyanúsítottakon a kommandósok. A Perényi 1. üzemeltetője Barabás Zoltán közismert debreceni vállalkozó, aki az MTI-nek azt mondta: ő maga semmit nem tudott az akcióról, a történtekről péntek reggel értesült, a söröző helyiségét a bíróságtól bérli.

Az [origo] helyszínen tartózkodó munkatársa szerint péntek délután öt órára befejeződött a helyszínelés a Perényi 1. zenés sörözőnél. A cégbíróság épületének alagsorában található pincehelyiség elől az alkalmazottak összegyűjtötték a kinti székeket, asztalokat. A söröző pénteken már nem nyitott ki. Az ott dolgozó emberek nem válaszoltak az [origo] tudósítójának kérdéseire. A sajtóban korábban megjelentek olyan hírek, miszerint a söröző a Loki-szurkolók törzshelye volt, de ezt tagadta péntek este az [origo]-nak Pethe Tamás, a Loki-szurkolók Egyesületének elnöke. "Semmi közünk a helyhez" - mondta.

A szurkolói egyesület pénteken közleményben is megerősítette: "a médiában megjelent téves híresztelésekkel ellentétben a romagyilkosságok kapcsán elfogott személyek nem tartoznak a LOKI szurkolók szervezett közösségéhez, az elfogásuk helyszíneként megjelölt szórakozóhely pedig nem a DVSC keménymag törzshelye". A gyanúsítottak által elkövetett bármilyen törvénybe ütköző cselekedetektől elhatárolódunk - áll a közleményben.

Az MTI tudósítójának meg nem erősített információi szerint az éjszaka összesen hat embert állítottak elő a rendőrök: közülük négyen a Perényi 1. biztonsági őrei. Egy embert egy Bethlen utcai lakásból éjjel három órakor vittek be a kommandósok a rendőrségre, az utolsó pedig az a koncertszervező nő, akiről az [origo] tudósítójának is beszéltek Debrecenben.

A Népszabadság szerint az elfogott debreceni társaság egy másik debreceni vendéglátóhelyhez köthető - az egyikük az üzemeltető, egy másik pedig kidobóemberként dolgozott ott. A Népszabadság és Hír TV információi szerint a gyanúsítottak között rokoni kapcsolat van. Mindkét forrás arról is írt, volt olyan gyanúsított, akinek a testére náci jelképek vannak tetoválva.

Az [origo] péntek este beszélt egy fiatal férfival, aki éppen a szórakozóhelyen volt a gyanúsítottak elfogásakor. A szemtanú elmondta, hogy nagy tömeg volt a Perényi 1-ben, egy dj zenélt, amikor váratlanul benyomultak a pincehelyiségbe rendőrségi mellényt viselő emberek fegyverrel. Felszólították a bent szórakozókat, hogy feküdjenek a földre, majd a nőket kiparancsolták a helyiségből, a férfiakat pedig egyenként igazoltatták, majd kiküldték - mesélte a fiatalember, aki távoztában még látott két földön fekvő embert. Szerinte ők is a később őrizetbe vett gyanúsítottak közé tartozhattak.