Elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Nyomozó Iroda megerősítette, hogy a romák elleni támadássorozat elkövetésével gyanúsítanak öt férfit, akiket péntek hajnalban fogtak el Debrecenben. A rendőrség délutánra ígért tájékoztatást.
Vágólapra másolva!

Debrecenben egy szórakozóhelyen elfogtak öt férfit, akiket a romák elleni támadássorozat elkövetésével gyanúsítanak - mondta Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője.

A Népszabadság szerint az elfogott debreceni társaság egy debreceni vendéglátóhelyhez köthető - az egyikük az üzemeltető, egy másik pedig kidobóemberként dolgozott ott. A házkutatás során a rendőrség szerint számos olyan tárgyi bizonyíték került elő, amelyek a bűntényekhez kötik az öt férfit. Bizonyosságot a lefoglalt fegyverek megvizsgálása, illetve a férfiaktól levett DNS-minta összevetése jelenthet az egyes helyszíneken hagyott szőrszállakkal, szövetmaradványokkal.

A Népszabadság információi szerint az elfogottak nem romák, az NNI egyelőre nem árult el részleteket. A hvg.hu úgy tudja, hogy a gyanúsítottak nem tettek vallomást.

Kommandósok vitték el a sörözőből a gyanúsítottakat

Az MTI helyszíni tudósítása szerint még mindig helyszínelnek a rendőrök abban a debreceni belvárosi sörözőben, ahol péntekre virradóan elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait. A Perényi 1. nevű sörözőbe csütörtökön éjfél után hatoltak be a kommandósok, mindenkit igazoltattak, majd több embert elvittek a helyszínről. Ezzel egy időben más helyszíneken is zajlottak rendőrségi akciók Debrecenben.

A HírTv szerint 80 kommandós vette őrizetbe a gyanúsítottakat, akik közül az egyikük nő. Az egyik állítólagos támadóra pedig a televízió információi szerint náci jelkép van tetoválva.

A Perényi 1. üzemeltetője Barabás Zoltán közismert debreceni vállalkozó, aki az MTI-nek elmondta: ő maga semmit nem tudott az akcióról, a történtekről péntek reggel értesült, a söröző helyiségét a bíróságtól bérli.

A romák elleni támadássorozatról péntek délután 4-kor tart sajtótájékoztatót az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) - mondta az [origo]-nak az ORFK sajtóügyeletese. A satótájékoztatón nagyon fontos információkat hoznak nyilvánosságra az ügyről - mondta Bartha Lászó. A sajtótájékoztatót élőben követheti az [origo]-n.

A nyírpilisi esetnek nincs köze az elfogáshoz

Az MTI korábban azt írta, hogy a szabolcs-szatmár megyei Nyírpilisen fogtak el férfiakat, akik sörétes puskával járőröző romákra lőttek, és ők a támadássorozat gyanúsítottjai. Fülöp Gergely a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, az esetnek nincs köze a debreceni letartóztatáshoz és nem is lőttek sörétes puskával.

Péntekre virradó éjszaka jelentették be a rendőrségre, hogy egy nyírpilisi polgárőr gépkocsi hátsó ablaka betört, senki sem sérült meg. Az autóban ülők azt gondolták, hogy rájuk lőttek, a jármű azonban a betört hátsó ablak kivételével teljesen ép volt. A Nyírbátori Rendőrkapitányság helyszíni szemléje nem talált sem lövedéket, sem egyéb idegen anyagot, ami az üveget betörhette volna. Pénteken délelőtt a nyírpilisiek arról értesítették a rendőrséget, hogy mégis találtak egy szöget találtak a megrongált kocsijuk hátsó ülésén. A Nyírbátori Rendőrkapitányság ismét helyszíni szemlét tart.

Az NNI korábbi adatai szerint négy személy követte el a romák elleni támadásokat. A nyomozók azt feltételezik, hogy a kilenc helyszínen elkövetett, hat halálos áldozattal járó támadás összefügg, és az azt elkövető csapat egysége azóta megbomlott, "mert a csapat egyes tagjai felmérhették tetteik súlyát".

Az elmúlt bő egy évben kilenc súlyos vagy halálos támadás ért cigányokat. A támadásokban hatan meghaltak. A legutóbbi eset a Szabolcs megyei Kislétán történt augusztus másodikáról harmadikára virradó éjjel, egy középkorú asszony meghalt, 13 éves lánya pedig súlyosan megsérült miután sörétes puskával lőttek rájuk saját otthonukban.

A romák elleni támadássorozatról szóló összes cikkünket itt olvashatja.