Romagyilkosságok: cigányokat vádol egy roma vezető

Vágólapra másolva!
Egy roma önkormányzati vezető szerint borsodi bandák tagjai között kell kerseni a romák elleni támadássorozat tetteseit, írja a Magyar Nemzet. Kiss Károly szerint a bandákat Budapestről irányítják, neveket csak akkor mond, ha ő és családja védelmet kap. Az NNI eddigi adatai szerint a támadásokat négy személy követi el, az esetek pedig összefüggenek.
Vágólapra másolva!

A Tiszaújvárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat egyik vezetője szerint a borsodi romák között kell keresni a hónapok óta tartó, cigányok ellen elkövetett támadássorozat tetteseit - írja a pénteki Magyar Nemzet.

A napilap idézi Kiss Károly a tiszaújvárosi televíziónak adott interjújának egy részletét. A poliitkus ebben azt mondta: három, egyenként ötvenfős társaság tartja kézben a roma ügyeket, a csoportokat pedig Budapestről irányítják "magas rangú egyenruhások".

Kiss Károly elmondta azt is, hogy vallomást tett a helyi rendőrségen, amiért már életveszélyesen megfenyegették. Neveket csak az országos rendőrfőkapitánynak mond, de csak akkor, ha ő és a családja is védelmet kap.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) eddigi adatai szerint négy személy követte el a romák elleni támadásokat. A nyomozók azt feltételezik, hogy a kilenc helyszínen elkövetett, hat halálos áldozattal járó támadás összefügg, és az azt elkövető csapat egysége azóta megbomlott, "mert a csapat egyes tagjai felmérhették tetteik súlyát".

Az elmúlt bő egy évben több súlyos vagy halálos támadás ért cigányokat. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint az elkövetők valószínűleg terepjáróval közlekednek, és előzetesen felmérik a helyszínt.