Elrettent gyilkosokat keresett a rendőrség

Vágólapra másolva!
Profik a gyilkolásban és a nyomok eltüntetésében, de valami megtörhetett az elkövetők között - így írta le a romák elleni támadások feltételezett elkövetőit a nyomozás során a rendőrség. Negyvenes éveiben járó, akár a délszláv háborút is megjárt férfiakat kerestek, akik közül azonban lehet, hogy többen alkoholisták lettek a lelkiismeret-furdalás miatt.
Vágólapra másolva!

A Perényi 1 nevű debreceni sörözőben fogott el a rendőrség hat férfit, akik közül ötöt gyanúsítanak a romák elleni támadássorozattal. A Népszabadság szerint a gyanúsítottak közül többen is egy másik debreceni szórakozóhelyhez köthetőek, tulajdonos és kidobóember is van köztük. A Hír TV tudósítása szerint az egyik gyanúsítottnak náci tetoválásai vannak. A rendőrség részletes információkat csak a gyanúsítottak előzetes letartóztatása után közöl majd. Összeszedtük, korábban hogyan írták le a feltételezett elkövetőket a nyomozás során.

"Túlságosan biztos kézzel ölnek" - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány áprilisban, a tiszalöki gyilkosság után a feltételezett elkövetőkről. Bencze azt mondta, minden jel szerint ugyanaz a négy-ötfős, negyvenes éveikben járó férfiakból álló társaság lőtte le a tiszalöki férfit, amely korábban több helyen fegyverrel, Molotov-koktéllal támadott meg romákat.

Rendőrök, katonák, idegenlégiósok

A rendőrség ekkor már nem csak vadászok között kereste a tetteseket, hanem egykori és aktív rendőrök, katonák, a francia idegenlégió magyar tagjai között is. Ellenőrizni kezdték azokat is, akikről tudható, hogy részt vettek a délszláv háborúkban. Április végén Draskovics Tibor rendészeti miniszter is azt mondta a parlamentben, az elkövetők "profik a gyilkolásban, profik az előkészítésben, profik a nyomok eltüntetésében".

Augusztus elején Bencze József már arról beszélt, a romák elleni támadásokat kezdetben durva ijesztgetésnek szánhatták, és nem az emberölés volt a cél, ezért az első halálos áldozat után megváltozott valami. Szerinte ezért a támadásokat elkövető csoportban ekkor "megtörhetett az akarategység", így lehetnek olyan tagok, akik elhagyták a csoportot. Ezt a helyszíneken rögzített nyomok is alátámasztják, mint mondta, van olyan hely, ahol négy elkövető nyomait is megtalálták, míg utána ennél kevesebben támadtak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A rendőrfőkapitány szerint lehet olyan személy, aki "mély depresszióba esve már bánja tettét", őt - a nyomravezetői díjon kívül - vádalkuval próbálják vallomástételre ösztönözni. Bencze arról is beszélt, valószínűleg egy fő irányítója van a csoportnak, aki a többieket is félelemben tarthatja.

Petőfi Attila, az NNI vezetője szerint a romák elleni támadásokban a tavaly novemberi nagycsécsei emberölés jelentette a fordulópontot. Petőfi a Figyelőnek adott interjúban azt mondta, kezdetben három-négy ember hajtotta végre a támadásokat, de a nagycsécsei kettős gyilkosság "egyfajta választóvíz" lehetett, a későbbi gyilkosságokat "lehet, hogy csak egyvalaki követte el". Később, az MTV Az Este című műsorában Petőfi ezt annyiban árnyalta, hogy a gyilkosságokat "akár egy személy is" végrehajthatta, de könnyebbséget jelenthet, ha van egy segítője. Augusztus 11-én az NNI pontosított: eredetileg négyen lehettek a támadók, később ez megváltozott.

Családtagok, friss drogosok

A rendőrség az augusztus másodikáról harmadikára virradó éjjelen történt kislétai gyilkosság után 100 millió forintra emelte a nyomravezetői díjat, azonban ez sem hozott eredményt. Fülöp György szociológus, a bűnügyi profilalkotás hazai alkotója szerint azért, mert a tettesek között nagyon erős kapcsolat van, könnyen lehet, hogy egy család követi el a gyilkosságokat. Fülöp szerint a csoport szellemi vezére feltehetően az apa, aki 40-50 év közötti, jó anyagi körülmények között él, de az is lehet, hogy mostanában rosszabbul megy a vállalkozása. Valószínűleg katonaviselt ember, aki valamilyen speciális kiképzést kapott. Feleségéről azt is el tudja képzelni, hogy valamiféle környezettanulmányt végez a bűncselekmények előtt, szociális munkásnak vagy kérdezőbiztosnak adja ki magát.

Augusztus 18-án az NNI további következetéseket vont le a "megbomlott akarategységből" - szerintük az érintettek inni, drogozni kezdtek, kimaradoztak munkahelyükről, megváltozott baráti körük. Ráadásul valószínűleg feltűnően érdeklődnek a bűncselekmények és a nyomozás állása után. Több esetben is kimaradhattak vasárnapról hétfőre virradó éjszakára, ami adódhat életvitelükből és munkájukból is.