Nem teregeti ki a BKV fb Kocsis titkait

Vágólapra másolva!
Független jogász véleményét kéri a BKV felügyelőbizottsága arról, ki kell-e adnia az [origo] kérésére annak a zárt ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen Kocsis István, a cég vezérigazgatója megpróbálta tisztázni magát a korábbi munkahelyén, az MVM-ben vezetése idején kötött gyanús szerződések miatt. A felügyelőbizottsági tagok leszavazták a jegyzőkönyv kiadását, de úgy határoztak, megkérdeznek még egy jogászt.
Vágólapra másolva!

Négy igen, két nem, és három tartózkodás mellett a BKV felügyelőbizottsága (fb) hétfői ülésén elutasította, hogy az [origo] kérésére kiadják annak a zárt felügyelőbizottsági ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen Kocsis István BKV-vezért korábbi cége, a Magyar Villamos Művek (MVM) szerződéseiről faggatták. Az fb úgy határozott, hogy külső jogi szakértőtől kér szakvéleményt arról, hogy kezdeményezésünknek megfelelően nyilvánosságra kell-e hozniuk a kért adatokat.

A bizottság hét tagja támogatta, hogy jogi szakvélemény készüljön a jegyzőkönyv kiadásáról, egy tag tartózkodott, míg egyvalaki nemmel voksolt. Székely Gábor, az fb elnöke az [origo]-nak elmondta: a döntés értelmében most keresnek egy független jogászt, majd annak javaslata alapján a következő ülésen újra szavazni fognak a jegyzőkönyv kiadásáról. Székely azt nem tudta megmondani, mikor dönthetnek a jegyzőkönyv kiadásáról.

Az [origo] július 30-án fordult a testülethez azzal, hogy szeretnénk megismerni a felügyelőbizottság július 27-i üléséről készült jegyzőkönyvet. Ezen az ülésen hallgatta meg az fb Kocsist, akinek arról kellett számot adnia, érintett-e a Magyar Villamos Művek által az ő vezetése idején kötött, gyanús szerződésekben.

Az adatkérést azzal indokoltuk, hogy a BKV közfeladatot lát el, ezért a tevékenységéről szóló adatok nyilvánosak. Az adatkérést végül a testület felvette augusztus 17-i ülésének napirendjére.

Kocsis 2005 januárjában került az MVM élére, majd tavaly tavasszal - Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kezdeményezésére - menesztették. Az energetikai társaság idén áprilisban jelentette be, hogy a Kocsis vezetése idején kötött, többször támadott szerződések miatt polgári peres eljárást, illetve nyomozást is kezdeményez ismeretlen tettes ellen. Lapinformációk szerint több gyanús befektetési, tanácsadói és kölcsönszerződést vizsgálnak, amelyeket az MVM csoport tagvállalatai, illetve az anyacég kötött. Kocsis István tavaly augusztus végétől a BKV vezérigazgatója.

A BKV végkielégítési botránya július végén pattant ki, miután kiderült, hogy a cégtől több vezető is jelentős végkielégítésekkel távozott, a humánpolitikai igazgatót, Szalainé Szilágyi Eleonórát ráadásul tovább foglalkoztatták, miután kifizették neki a 100 millió forintos végkielégítését. Ezt követően derült ki, hogy a közlekedési vállalatnál összesen több mint 3 milliárd forintot fizettek ki végkielégítésekre 2007 óta. A rendőrség végül hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított a gyanús végkielégítések miatt.

Közben politikai vihart lett a veszteséges BKV pazarló gazdálkodásából, a közlekedési céget felügyelő Hagyó István szocialista főpolgármester-helyettes egyre nyíltabban támadta Kocsist. A vezérigazgató azonban maga is feljelentést tett a volt humánpolitikai igazgató, Szalainé végkielégítése miatt, és állította, hogy nem tudott ennek kifizetéséről. A fővárosi szocialisták nem jutnak dűlőre az SZDSZ-szel abban, helyén maradjon-e a cég vezérkara és felügyelőbizottsága, illetve mi lenne a megoldás a kialakult helyzetre. A Fidesz-KDNP fővárosi frakciószövetsége viszont csak akkor járul hozzá a vezetőcseréhez, ha nemcsak 2008 őszétől, hanem már 2006 októberétől kezdődően teljes körűen kivizsgálják a gyanús tanácsadói szerződéseket és a végkielégítéseket. Az üggyel legkorábban augusztus 27-én foglalkozhat a Fővárosi Közgyűlés.