Lecsendesítik a vendégeket a terézvárosi kocsmák

Vágólapra másolva!
Együttműködne a rendőrséggel, több biztonsági őrt állítana a mulatók elé és letekerné a hangerőt az az új terézvárosi egyesület, mely önkorlátozással próbálja kikerülni az önkormányzat által kidolgozott szigorú csendrendeletet. Indítanak egy zöldszámot is, ahol bárki panaszkodhat, ha zavarják a kocsmák. Az önkormányzat korábban azt ígérte, türelmes lesz a megegyezésre hajló szórakozóhelyekkel.
Vágólapra másolva!

Önmagukat korlátoznák a terézvárosi vendéglátóhelyek, hogy elkerüljék a csendrendeletet - mondta az [origo]-nak Róna András, a vendéglátókat képviselő jogász. Az érintettek szerdán egyesületet alapítanak, mely etikai szabályzatot dolgozna ki tagjai számára. Az egyik legfontosabb pont a rendőrséggel való együttműködés, illetve ha szükséges, a biztonsági őrök jelenlétének megerősítése lenne.

A cél, hogy a hangoskodó vendégeket még a szórakozóhelyen belül lecsitítsák, az utcán pedig már egyáltalán ne zajongjanak, a lakókat ugyanis elsősorban ez zavarja - mondta Róna András.

Ezen kívül szigorúan betartanák a nyitvatartást a teraszok esetében (most sok hely alkalmanként a hivatalos zárás után órákkal is nyitva tart) és a belső hangerőszabályozást is. Az egyesület fontos funkciója lenne ezen kívül, hogy itt csapódának le a panaszok - létre akarnak hozni egy zöld számot, amit ha felhívnak a lakók, az egyesület maga tud azonnal rendőri vagy más segítséget kérni a problémás helyszínre. Róna András szerint most sokszor megtörténik, hogy egy szórakozóhely csak utólag értesül a feljelentésről, miközben az adott helyzetben a probléma sem oldódik meg.

Több rendőr, halkabb helyek

Róna András az ötletről először hétfőn tárgyalt az önkormányzattal - a javaslat lényege, hogy akik vállalják a tagsággal járó etikai szabályzatot, azokra ne vonatkozzon a csendrendelet. Ha valamelyik tag megszegné az etikai szabályzatot, kizárnák az egyesületből, és ismét érvényes lenne rá a csendrendelet - mondta Róna András. Egy vendég mindebből annyit venne észre, hogy több rendőr van az utcán, esetleg halkabb a zene - mondta az [origo]-nak Pápai Gábor, a Szilvuplé nevű terézvárosi szórakozóhely tulajdonosa, aki szintén tagja lenne az egyesületnek.

A június 25-én módosított csendrendelet szerint a terézvárosi vendéglátóhelyek legfeljebb éjjel 1-ig lehetnek nyitva, de este tíz után is csak akkor, ha megszerzik a lakók legalább kétharmadának írásos hozzájárulását (ha indult ellenük eljárás az utobbi egy évben). Az így kiadott engedélyeket pedig visszavonják, ha azt a lakók fele írásban kéri. A boltok ugyan egész éjjel nyitva tarthatnak (de továbbra sem árulhatnak alkoholt tíztől reggel hatig), a teraszoknak éjfélkor kell zárniuk. A rendelet összesen mintegy 2500-3000 üzletet érinthet a kerületben.

Júliusban a vendéglátósok képviselői és az önkormányzat ugyan megállapodtak abban, hogy a testület szeptember 10-ei hivatalos első üléséig megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtását hogyan lehet elhalasztani addig, amíg sikerül egy egyeztetett változatot elfogadni, az önkormányzat jegyzője azonban azt mondta hogy nem lesz rendkívüli közgyűlés, és ha szeptember 1-től lakossági bejelentés érkezik hozzá, ő azonnal megindítja a hatósági eljárást.

Az erről szóló múlt heti cikkünk óta többször kerestük az önkormányzatot, több nap után annyi választ kaptunk, hogy a jegyző nem tudja a rendelet hatálybalépését elhalasztani, ezen kívül a sajtóosztály nem rendelkezik több információval.

Az [origo] által megkérdezett szórakozóhelyek jellemzően nem kezdték a lakók aláírásait gyűjteni azért, hogy éjjel 1-ig tarthassanak nyitva. Pápai azt mondta, nem látja esélyét, hogy sikerüljön megszerezni az aláírásokat, ráadásul még ha sikerülne is, azzal sem oldódna meg a probléma, mert a Szilvuplé bevételének jelentős részét éjjel 1 után szerzi.

A Liszt Ferenc téren a Buena Vista és a Karma kávézók sem kezdtek aláírásokat gyűjteni - előbbi hely vezetői szerint igyekeztek normális viszonyt fenntartani a lakókkal, de itt sem sikerülne megszerezni a beleegyezéseket, utóbbi helyen pedig arra számítanak, hogy az önkormányzat (a vendéglátókkal kötött megállapodás alapján) nem tartja be a rendeletet, amíg nem fogadnak el egyeztetett változatot.

Rosszakarók mindenhol vannak

A Jókai téri Kiadó Kocsma ugyanakkor azok között van, akiknek nem kell aláírást gyűjteniük - a rendelet egyik kitétele szerint ugyanis azoknak, akik ellen nem indult hatósági eljárás az utóbbi egy évben tevékenységük miatt, nem kell a lakók beleegyezését kérniük.

A Liszt Ferenc téri szórakozóhelyeket tömörítő Broadway egyesület vezetője, Városi Péter szerint az egyesület 15 tagja közül kettő ellen indult ilyen eljárás, a többiek - miután az önkormányzat igazolja ezt - automatikusan megkapják az engedélyt. Városi Péter szerint ugyanakkor ez sem megnyugtató megoldás, mert - bár nagyon sok lakóval személyesen is jó viszonyban vannak - minden házban van néhány rosszakaró, akik azonnal feljelentenének egy helyet ha megtudják, hogy megkapták az engedélyt. A Broadway egyesület tagjai valószínűleg szintén belépnek az új egyesületbe.