Új népszavazást kér a képviselőktől Seres

Vágólapra másolva!
A képviselői költségtérítéséről szóló népszavazás újbóli elrendelését kéri a parlamenttől a kezdeményező, Seres Mária. A népszavazásra 605 ezer aláírást gyűjtő Seres szerint hiába hoztak törvényt róla a képviselők - technikailag okafogyottá téve a kezdeményezést - a kérdést valójában nem rendezték.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési képviselők költségtérítéséről népszavazást kezdeményező Seres Mária nyílt levélben fordul a képviselőkhöz, azt kérve, ősszel ismét rendeljék el a népszavazást.

Seres Mária népszavazási kérdését 605 ezren támogatták és az Országgyűlés április közepén elrendelte a referendumot. A képviselők azonban június 29-én törvényt hoztak és megszüntették a képviselői költségtérítést, pontosabban annak fogalmát, és helyette bevezették a választókerületi pótlékot. Ez azonban a korábbi költségátalányhoz hasonlóan a választókerület és Budapest távolságától függ.

Az új törvény miatt az Alkotmánybíróság július közepén okafogyottá nyilvánította a népszavazási kezdeményezést és az Országgyűlést új eljárásra utasította (erről bővebben korábbi cikkünkben, itt olvashat). A népszavazásról várhatóan ősszel szavaz ismét a parlament.

A nyílt levélben arra hívom fel a képviselők figyelmét, hogy nem rendezték a kérdést, és arra kérem őket, a szavazás előtt mérlegeljék, mi a fontosabb, az egyéni érdek vagy a választói akarat - mondta Seres Mária, aki, hogy kérését nyomatékosítsa, megküldi az augusztus 20-31. között gyűjtött, a levelét és kérését támogató aláírásokat is a képviselőknek.