Nem cserélné le a BKV-vezérkart az MSZP

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor főpolgármesterrel szemben a fővárosi MSZP nem cserélné le a BKV teljes igazgatóságát és felügyelőbizottságát. Steiner Pál frakcióvezető szerint egyik testület sem tárgyalt soha a vezetők munkaszerződéséről, ezért nem felelős a cég végkielégítési botrányáért. A szocialisták Hagyó Miklós helyett az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre vegye át a BKV felügyeletét, ezt azonban Demszky nem támogatja.
Vágólapra másolva!

Nem értenek egyet a BKV igazgatósági és felügyelőbizottsági (fb) tagjainak visszahívásával a fővárosi szocialisták, azt azonban támogatnák, hogy a jövőben a szabad demokrata Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes egyedül lássa el a BKV felügyeletét a szocialista Hagyó Miklós helyett - mondta az MTI-nek kedden Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, aki szerint Demszky Gábor főpolgármester saját hatáskörében is intézkedhet arról, hogy a BKV-val összefüggő minden városvezetői feladatokat Ikvai-Szabó vegye át.

Steiner szerint gyakorlatilag érdemi előrelépés nélkül zárult a BKV végkielégítési ügye miatt tartott MSZP-SZDSZ koalíciós egyeztetés. Azt mondta, az igazgatóság és az fb tagjainak visszahívását azért utasítják el, mivel ismereteik szerint egyik testület sem tárgyalt még soha a vezetők munkaszerződéséről, illetve még egyetlen vezérigazgató sem terjesztett ilyet elő.

Nem látják helyesnek azt sem, hogy minden vizsgálat nélkül mondják ki ez ügyben az igazgatóság és az fb felelősségét, miközben nem vizsgálják a cégvezetés, a menedzsment felelősségét. Steiner szerint abban egyetértettek a koalíciós egyeztetésen, hogy augusztus 31-éig le kell zárni a végkielégítési ügyben zajló vizsgálatokat, új belső szabályozást kell kialakítani, és szükség esetén érvényesíteni kell a személyi felelősséget. Addig azonban semmilyen személyi változás ne történjen - mondta.

A koalíciós egyeztetés után Demszky Gábor azt mondta: a BKV irányításában és ellenőrzésében teljesen új gyakorlatra, átlátható viszonyokra van szükség a cég működőképességének fenntartása érdekében. Javaslatát azonban - hogy hívják vissza az igazgatóság és az fb tagjait - csak az SZDSZ támogatta. Demszky ugyanakkor nem ért egyet a szocialisták kezdeményezésével, hogy a BKV felügyelete a Hagyó Miklóstól Ikvai-Szabóhoz kerüljön át.

Nyáry Krisztián, a városháza igazgatója a főpolgármesteri kabinet hétfői ülése után jelentette be, hogy Demszky Gábor főpolgármester teljes tisztújítást kezdeményez a BKV Zrt. igazgatóságában és felügyelőbizottságában a végkielégítési botrány miatt. Demszky szerint a betegszabadságon lévő Hagyó szóban már felajánlotta, hogy átadja a BKV felügyeleti jogát, de a főpolgármester-helyettes szóvivője később ezt tagadta.

A BKV végkielégítési botránya július végén pattant ki, amikor a Magyar Nemzet megírta, hogy a cégtől több vezető is jelentős végkielégítésekkel távozott, Szalainé Szilágyi Eleonóra korábbi humánpolitikai igazgatót pedig a 100 milliós végkielégítés után is tovább foglalkoztatták. Kocsis István BKV-vezér akkor azt állította, a szerződéseket még az ő hivatali ideje előtt kötötték, illetve eltitkolták előle a kifizetéseket. A végkielégítési ügy miatt az MSZP Kocsist menesztené posztjáról.