A rendőrök ellen tüntetne a Nemzeti Munkáspárt

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Munkáspárt honlapján hirdet tüntetést a "rendőrség kézi vezérlése ellen".
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Munkáspárt azután döntött úgy, hogy a tüntetést a "rendőrség kézi vezérlése ellen" szervezi, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megtiltotta azt a Rudolf Hessre, Hitler harcostársának emlékére emlékező rendezvényüket. A tüntetést szombaton négy órakor, a Tabánban tervezik megtartani. A honlap szerint a meghívottak közé tartoznak a Hess menet hazai és külföldi szónokai.

A rendőrség a héten már tíz rendezvény megtartását akadályozta meg, valamennyit Béke mártírja emlékmenet néven, szombatra jelentették volna be. Ezeket a náci Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából az NS Front elnevezésű magyar nemzetiszocialista tömörülés szervezte volna. Rudolf Hess Adolf Hitler harcostársa, sokáig helyettese volt. A nürnbergi perben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, 1987-ben, 93 évesen halt meg a spandaui börtönben.

A rendőrség végül a gyülekezési törvény egyik passzusára hivatkozva tiltotta meg a rendezvényt. Eszerint ugyanis a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével - közölte a BRFK.

Szombatra a budapesti rendőr-főkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosban, a cél a "közbiztonságot veszélyeztető cselekmények, események megelőzése, megakadályozása". Az ellenőrzés során a rendőrök többeket igazoltathatnak, átvizsgálhatják autóikat, ruháikat, vagy lefoglalhatják a "közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat". A közlemény szerint "a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés a békésen demonstrálókat és az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása".