Torokra, nemi szervre nem célozhatna a rendőr

Vágólapra másolva!
Rendelettel szigorítaná a rendőri kényszerítő eszközök alkalmazásának szabályait az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. A tervezet szerint egyértelműen kimondanák, hogy a rendőr csak akkor üthet vagy rúghat, ha megtámadják, illetve köteles lenne különbséget tenni passzív és aktív ellenállás közt. A gumilövedék és a kardlap tiltólistán marad.
Vágólapra másolva!

"Tilos ütést mérni a halántékra, a torokra, a vesékre, illetve a nemi szervekre" - a Népszabadság pénteki száma szerint többek között ezzel egészítené ki a rendőrség szolgálati szabályzatát egy készülő miniszteri rendelet. A tervezet szigorítaná a kényszerítő eszközök alkalmazásának szabályait, ütni és rúgni például csak a rendőr elleni támadás esetén lehetne használni, egyébként csak lefogni, leszorítani lehetne az ellenszegülőt.

A Népszabadság szerint a módosítás oka, hogy a 2006-os zavargások óta számos kritika érte a rendőrséget azért, mert a testi erőszak nem mindig az ellenállás megtörését szolgálta, hanem már földön fekvő embereket ütlegeltek vagy rugdostak. A javaslat ugyanakkor továbbra is megengedné, hogy a passzívan ellenszegülő személlyel - például egy földön fekvő emberrel - szemben valamifajta erővel lépjenek fel.

A készülő szabályzat szerint ugyanakkor a rendőr köteles lenne különbséget tenni a passzív ellenszegülés - amikor például valaki egy lezárt területről nem hajlandó eltávozni -, az aktív ellenállás, illetve a támadó magatartás között. Bizonyos helyzetekben csak a testi kényszer jöhetne szóba, amit aktív ellenállás, esetleg támadás esetén a bilincs, illetve a következő fokozatot jelentő gumibot, könnygázspray, majd a szolgálati kutya, végső eszközként a lőfegyver követne.

A tömegoszlatásnál, passzív ellenállás esetén ma is kizárólag testi kényszert alkalmazhatnak a rendőrök. A tervezet annyiban lazítana a szabályokon, hogy aktív ellenszegülés esetén megengedné a "lóháton vagy járműkötelékben végzett kényszeroszlatást". Ez utóbbira jelenleg csak felfegyverzett tömeg oszlatásakor kerülhet sor. A műveletet irányító parancsnok arra is utasítást adhatna, hogy a vízágyú vizébe festéket és ingerlő gázt keverjenek. Gumilövedéket alkalmazni és kardlapozni viszont tilos - szögezi le a javaslat.

Amikor a rendőrség egy tüntetést fel akar oszlatni, a felszólítást kétszer meg kell ismételni. A javaslat ezzel kapcsolatban is tartalmaz pontosítást: az első és második felhívásban közölni kellene a feloszlatás indokát, a harmadikban pedig tájékoztatni kellene a tömeget a demonstráció feloszlatásának tényéről, a kényszerítő eszközök használatának lehetőségéről, valamint arról, hogy nem lesz újabb felhívás.