Oszkó: Zöld utat kapott a sukorói kaszinó

Vágólapra másolva!
Egyedüli indulóként a KC Bidding Kft. nyerte a sukorói kaszinó működtetésére kiírt pályázatot. Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint ez még nem jelent automatikus szerződéskötést, a cégnek vállalnia kell, hogy teljesíti az állam feltételeit. A sukorói telekcsere miatt több vizsgálat folyik, az ügyészség már vádat is emelt. A Pénügyminisztérium viszont arra hivatkozik, hogy az ingatlanok helyzetének jogi bizonytalansága miatt körültekintően szerződnek majd.
Vágólapra másolva!

Eredményes volt a King's City néven ismertté vált sukorói beruházáshoz kapcsolódó koncessziós pályázat, annak nyertese az egyedüliként pályázatot beadó KC Bidding Kft. lett - közölte pénteken Oszkó Péter pénzügyminiszter. A pénzügyminiszter szerint az eredményhirdetést követő feladat, hogy megállapodjanak a pályázóval a koncessziós szerződés részleteiről.

Oszkó szerint a szerződés megkötése nem automatikus, arra csak akkor kerülhet sor, ha a pályázó teljesíti az állam által kért garanciákat. "Ezek a garanciák a beruházáshoz kapcsolódó ingatlanok jogi helyzetét érintik, valamint abban is biztosnak kell lennünk, hogy a pályázatot benyújtó szervezet és tulajdonosainak a beruházás érdekében tett lépései kiállják a jogszerűség próbáját" - mondta Oszkó Péter. A Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint erre azért is szükség van, mert "az ingatlanokkal kapcsolatban jogi bizonytalanság alakult ki".

A PM szerint a szerződés megkötésének feltétele az, hogy az állam garanciát kapjon arra, meg tudja valósítani a pályázatra beadott szakmai és beruházási programot. A pályázati kiírás szerint a felek számára az eredményhirdetés után 60 napjuk van a koncessziós szerződés megkötésére, vagyis ennyi idő alatt kell megállapodni a garanciákról.

A sukorói beruházást már eddig is sok támadás érte. Joav Blum vállalkozó három Pest megyei, összesen 787,4 millió forintot érő ingatlanát 2008 júliusában cserélte el egy a Velencei-tó partján fekvő, 1 milliárd 84 millió forint értékű, állami tulajdonú sukorói ingatlanra. A sukorói ingatlanon szeretné a King City Kft. nevű cég - melynek ügyvezetője Blum - megvalósítani az egymilliárd euró értékű turisztikai beruházást, többek között a kaszinót. Az ingatlancsere jogszerűségét azonban még vizsgálja az MNV ellenőrző bizottsága és az ügyészség is.

A PM korábban indított vizsgálata nem állapított meg súlyos szabálytalanságokat, az ügyészség azonban csütörtökön vádat emelt Blum ellen közokirat-hamisítás miatt (a sukorói telekcseréről részletesen korábbi cikkünkben olvashat), mert valótlanul állította, hogy Sukorón van az állandó lakcíme (erre a telekcsere miatt lehetett szüksége). A Központi Nyomozó Főügyészség emellett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt is vizsgálódik, mert a vádhatóság szerint áron alul cseréltek gazdát az ügyletben szereplő telkek.

A Pénzügyminisztérium 2009. február 10-án írt ki pályázatot I. kategóriába tartozó játékkaszinó - az ilyen legalább 1500 játékautomatával és 100 játékasztallal rendelkezik - alapítására a Közép-Dunántúl Régió területén, 20 évre. A Magyar Nemzet július közepén egy, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök számára készült emlékeztetőre hivatkozva azt írta, hogy a kormány már 2008 májusában, vagyis jóval a pályázat előtt megígérte a befektetői csoportnak, hogy támogatni fogja a sukorói kaszinó beruházást.

A kaszinó-koncessziót megszerző KC Bidding Kft-t tavaly december elején alapították, tulajdonosa egy ciprusi cég, a Vigotop Ltd., illetve a Csehországban bejegyzett American Chance Casinos. A cseh cégnyilvántartás adatai szerint ez a társaság közvetve - több csehországi cégen keresztül - a Nevadában bejegyzett TWG International nevű társaság tulajdonában áll. A céget idén márciusig Joav Blum vezette, aki jelenleg is ügyvezetője az ingatlanfejlesztő King City Kft-nek. Utóbbinak szintén egy ciprusi cég, a Sabase Holdings a tulajdonosa.