Újabb terézvárosi közterületest gyanúsítanak vesztegetéssel

Vágólapra másolva!
Újabb gyanúsítottja van a terézvárosi kerékbilincselős ügynek, így már a kerületi közterület-felügyelet két alkalmazottja keveredett vesztegetés gyanújába. A kenőpénzek az ügyészség szerint a Centrum Parkoló Kft.-től származtak, mégsem folyik a cég egyetlen alkalmazottja ellen sem eljárás. Az ügy több szempontból is furcsa, az [origo]-nak nyilatkozó jogász szerint a titkolózás talán a nyomozás érdekeit szolgálja.
Vágólapra másolva!

Újabb gyanúsítottat hallgatott ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség a terézvárosi kerékbilincselési ügyben, így már két kerületi közterület-felügyelő is érintett - közölte pénteken a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel. A gyanú szerint a Centrum Parkoló Kft.-től származó kenőpénzekhez jutott a VI. kerületi közterület-felügyelet vezetője, Farkas Kálmán, akit az ügyészség szerint tetten értek, majd augusztus 10-én őrizetbe vettek.

A kerület szerződésben áll a Centrum Parkoló Kft.-vel, amelynek munkatársai a kerékbilincsek fel- és leszerelésében segédkeztek a közterület-felügyelőknek. A cég az autónként 15 ezer forintos bírság 45 százalékát kapta meg, a szolgáltatási díj növelése érdekében tehát - a Fővárosi Főügyészség megfogalmazása szerint - "érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset".

Ezért 2008 és 2009 folyamán Farkas "5-800 ezer forint úgynevezett ösztönzési pénzt fogadott el jogtalan előnyként". (Erről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.) Ebből a pénzből a gyanú szerint munkatársainak is juttatott, hogy ösztönözze őket minél több bilincselésre. Ezen munkatársak egyike a másik gyanúsított, T. István, aki a nyomozók szerint megállapodott Farkassal abban, hogy bizonyos összegért havonta "a lehető legtöbb kerékbilincset rendeli elhelyezni". Őt is vesztegetéssel gyanúsítják, beismerő vallomást tett - közölte az ügyészség. A férfi szabadlábon védekezik.

Tettenérés egyedül

A vesztegetési ügyben nyilvánvaló érintett a Centrum Parkoló Kft. is. "A közleményünkben világossá tettük, hogy a kenőpénzt a Centrumtól kapta" a közterület-felügyelet vezetője - mondta az [origo]-nak Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Ennek ellenére a Centrum egyik alkalmazottja sem áll eljárás alatt.

Kérdésünkre, hogy nem kellene-e automatikusan a vesztegető kilétét, felelősségét is vizsgálni, a szóvivő azt válaszolta: megalapozott bizonyíték kell ahhoz, hogy mások ellen is megindítható legyen a büntetőeljárás. "Itt még nem tartunk. Elképzelhető, hogy sikerül tisztázni más személyek büntetőeljárási felelősségét, ez esetben lehet más gyanúsított, de ha nem jutunk el odáig, akkor nem lesz" - tette hozzá.

A tettenérés körülményeiről, a lehetséges vesztegetőről a szóvivő nem akart részleteket elárulni, csak annyit mondott: "senki nem állította, hogy a tettenéréskor két személyt találtak, nem feltétlenül erről van szó." Azt nem magyarázta meg, hogy ez esetben hogyan történt a tettenérés, ahogy azt sem árulta el, hivatalból vagy bejelentés alapján indított nyomozást az ügyészség. Azt tagadta, hogy nyomozati alkut kötöttek volna az ügyben.

Ügyészségi taktika

Megkérdeztük Fehér Dánielt, Farkas Kálmán védőjét is arról, miként lehetséges, hogy a Centrum Parkoló Kft. egy alkalmazottja ellen sem indult eljárás, de az ügyvéd erre nem tudott válaszolni. Azt mondta, a bizonyítékokat az eljárás mostani szakaszában nem is ismerheti teljesen, ezért a tettenérés körülményeiről sem tud. "Nem ismerjük a körülményeket, részletesen nem beszéltem még az ügyfelemmel sem" - tette hozzá. (Farkas Kálmán eddig nem tett vallomást, előzetesben várja a fejleményeket.)

Az [origo] által megkérdezett büntetőjogász, Somos Zoltán szerint természetes, hogy keresni kell az esetleges vesztegetőt és vizsgálni a felelősségét. Ugyanakkor szerinte az ügy jelenlegi szakaszában az ügyészség kommunikációja taktikai okokból, a nyomozás érdekében lehet titkolózó. A másik lehetőség, hogy az egykori vesztegető esetleg együttműködhet a hatósággal, akár bizonyos kedvezmények fejében - mondta, de kiemelte, hogy a konkrétumok ismerete nélkül csak találgatni tud. Ilyesmire ugyanis a büntetőeljárásról szóló törvény alapján lehetőség van - tette hozzá Somos.

A VI. kerületi önkormányzat szerint tavaly átlagosan 866 kerékbilincset helyeztek fel havonta a kerületben, idén pedig 832-t. Terézváros szerződése a Centrum Parkoló Kft.-vel szeptember végén jár le, már elindították a közbeszerzési eljárást - közölte a VI. kerületi jegyző, Sajtos Csilla.