Vádat emeltek a sukorói telekcsere miatt

Vágólapra másolva!
Vádiratot nyújtott be közokirat-hamisítás miatt a sukorói ingatlancsere ügyében a Székesfehérvári Városi Ügyészség - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a telekcserében érintett magánszemély valótlanul állította, hogy Sukorón lakik. A napilap szerint az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség is nyomoz, mégpedig hűtlen kezelés gyanúja miatt.
Vágólapra másolva!

Közokirat-hamisítás miatt vádiratot nyújtott be a sukorói ingatlancsere ügyében a Székesfehérvári Városi Ügyészség a városi bírósághoz - közölte a Magyar Nemzettel a Fejér Megyei Főügyészség. A vád szerint az ügyben érintett magánszemély valótanul jelölte meg lakhelyéül a sukorói címet. A napilap állítja, a vádiratban Joav Blumról van szó.

A sukorói beruházás lényege, hogy egy Joav Blum nevű vállalkozó három Pest megyei - két albertirsai és egy pilisi -, összesen 787,4 millió forintot érő ingatlanát 2008 júliusában elcserélte a Velencei-tó partján fekvő, 1 milliárd 84 millió forint értékű, állami tulajdonú sukorói ingatlanra. Az épülő M4-es autópálya nyomvonala ugyanis Blum ingatlanjaira esett.

Ebben az esetben a telek tulajdonosának joga van cserét kérni, mégpedig azon a területen, amit megjelöl. Mivel az állami ingatlan többet ért, az izraeli-magyar állampolgárságú Blum a 296 milliós különbözetet befizette az államnak. A sukorói ingatlanon a King's City Kft. nevű cég - melynek ügyvezetője Blum - egymilliárd euró értékű turisztikai beruházást akar megvalósítani, többek között kaszinót is építene. (A sukorói ingatlancsere hátteréről szóló cikkünket itt találja.)

A Magyar Nemzet szerint a Székesfehérvári Városi Ügyészség márciusban rendelt el nyomozást közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt. Ennek alapja az volt, hogy Joav Blum sukorói címen jelentkezett állandó lakosként, ám az ügyészég szerint a vállalkozó életvitelszerűen nem a településen lakik. Amíg az ügyben a bírósági eljárás nem zárul le, addig a sukorói terület nem kerülhet Blum birtokába - írja a napilap.

A Magyar Nemzet szerint a telekcsere miatt a Központi Nyomozó Főügyészség is eljárást indított, és különösen nagy, körülbelül 500 millió forintos vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés gyanújával kezdett nyomozni.