Szonda Ipsos: félmilliós a Jobbik tábora

Vágólapra másolva!
Az EP-választás után 6 százalékkal nőtt a Fidesz támogatottsága. Bár ez a növekedés csak ideiglenes volt, az ellenzéki párt támogatottsága a teljes népesség körében 36 százalék. Az MSZP-t 12, a Jobbikot 7 százalék támogatja - derül ki Szonda Ipsos felméréséből.
Vágólapra másolva!

A június 7-i EP-választás után nagyobb lett a Fidesz támogatottsága - derül ki a Szonda Ipsos Népszabadságban közölt közvélemény-kutatásából.

Az augusztus elején, 1500 fő megkérdezésével készült felmérés szerint ennek oka, a nyertes felé történő szavazóáramlás volt. Bár a 6 százalékos növekedés csak ideiglenes volt, ennek ellenére is a párt támogatottsága a teljes népesség körében 36 százalék.

Az MSZP támogatottsága az EP-választás idején volt a legalacsonyabb. Azóta a párt jobban áll, támogatottsága a teljes lakosság körében 12 százalék. A Jobbik támogatottsága 7 százalék, ami több mint félmillió rokonszenvezőt jelent. Az MDF 2, az SZDSZ és az LMP 1-1 százalékon áll.

A biztos pártválasztók körében 63 százalék a Fidesz, 18 az MSZP és 12 százalék a Jobbik támogatottsága. Jelenleg tehát a Jobbik is jóval fölötte van az 5 százalékos küszöbértéknek.

A Szonda Ipsos szerint néhány hónap adatai alapján megrajzolható a Jobbik támogatóinak társadalmi háttere. A közvélemény-kutató cég szerint a húszas-harmincas éveikben járók körében kedvelt a párt, támogatóinak 16 százaléka innen kerül ki. A középkorúak csoportjában 10 százalékos a párt támogatottsága. A településtípusok alapján a fővárosban 8, a vidéki városokban 11, a falvakban 13 százalékos a Jobbik.