Vágólapra másolva!
Hat alkalommal, összesen 340 ezer forint értékben kaptak rendkívüli juttatást az Önkormányzati Minisztérium köztisztviselő tavaly ősz óta - derült ki a tárca [origo]-nak küldött válaszából. Eddig hat minisztérium válaszolt arra a kérdésünkre, hogy mennyi rendkívüli juttatást adtak munkatársaiknak azóta, hogy a tavaly ősszel a gazdasági válság miatt takarékoskodást hirdetett a kormány az állami intézményeknél. Ötből hárman a zsebükbe nyúltak, de közülük az önkormányzati volt a legnagyvonalúbb.
Vágólapra másolva!

Újabb minisztériumról derült ki - a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és a Pénzügyminisztérium után -, hogy a válság miatt meghirdetett takarékosság ellenére nagy összegű juttatásokat osztott köztisztviselőinek: az Önkormányzati Minisztérium dolgozói tavaly december óta összesen 340 ezer forint béren kívüli juttatást kaptak, a rendszeres járandóságuk mellé.

Az [origo] valamennyi minisztériumtól azt kérte: részletesen közöljék, milyen béren kívüli, rendkívüli juttatásokat - így például étkezési jegyet, ajándékutalványt - kaptak dolgozóik a válság kezdete, tavaly ősz óta. Az Önkormányzati Minisztérium összesítése alapján a közel háromszáz minisztériumi dolgozó tavaly decemberben 80 ezer forint értékű ajándékutalványt és ugyancsak 80 ezer forint étkezési utalványt kapott, majd februárban 60 ezer forintos üdülési csekket is felvehettek. Júniusban újabb 60 ezer forintos üdülési csekknek örülhettek a tárca köztisztviselői, egy hónappal később pedig 60 ezer forintos étkezési utalványt kaptak.

A kormány a gazdasági válság miatt módosította a köztisztviselői teljesítményértékelés és jutalmazás szabályairól szóló rendeletet, jelentősen csökkentve a minisztériumokban dolgozóknak adható jutalom maximális összegét - írta válaszában az Önkormányzati Minisztérium sajtóosztálya. Hozzátették, hogy "az egyes intézmények számára azonban megmaradt a lehetőség, hogy saját hatáskörükben, saját megtakarításaik - a 2008-as bérmegtakarítás - terhére juttatásban részesítsék az ott dolgozókat".

Az ÖM által hat alkalommal osztott juttatásokat a 2008-as bérmegtakarításokból fedezték, de azt nem árulták el, hogy ez egészen pontosan - a juttatások után fizetendő adóval együtt - mekkora állami kiadást jelentett. Csak annyit közöltek, hogy négy esetben adóköteles volt a rendkívüli bónusz, amelyek után a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott adómentes értékhatár felett 54 százalékos személyi jövedelemadót, valamint az adóval növelt érték 32 százalékának megfelelő társadalombiztosítási járulékot kell fizetniük a dolgozóknak.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a minisztérium vezetése a cafeteria jellegű juttatások kiválasztásakor "fokozott hangsúlyt fektetett arra, hogy a hatályos jogszabályok alapján mind a munkavállalók, mind pedig a munkaadó számára a legkedvezőbb juttatási formát válassza".

A KvVM-ben nincs extra

Válaszolt kérdéseinkre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) is. A KvVM munkatársainak be kellett érniük a szokásos cafeteria juttatásokkal, a tárca sajtóosztálya szerint csak a köztisztviselőkről szóló törvényben szabályozott rendes juttatásokat és ruhapénzt adnak, rendkívüli bónusz nincs. A cafeteriakeret egységesen évi bruttó 330 ezer forint fejenként, minden dolgozó egyénileg dönt év elején, hogy a választható juttatások közül melyiket kéri, választható például a közlekedési bérlet, étkezési utalvány, önkéntes egészségpénztár vagy üdülési csekk - közölték.

A KvVM nem oszt olyan juttatást, ami után még adózni is kellene, ráadásul az elmúlt években még évi 400 ezres cafeteriakeretet 2009-ben csökkentették a 330 ezer forintra.

Ül a válaszon a minisztériumok többsége

Az [origo] múlt pénteken írta meg, hogy Bajnai Gordon akkori gazdasági miniszter, jelenlegi miniszterelnök döntése alapján a gazdasági tárca dolgozói több alkalommal kaptak összesen 200 ezer forintnak megfelelő bónuszt, majd kedden a Pénzügyminisztérium ismerte el, hogy 100 ezres jutalmat kaptak köztisztviselői a "drasztikusan lecsökkent" év végi jutalom kompenzálására. Az [origo] béren kívüli juttatásokat firtató kérdéseire a minisztériumok többsége még mindig nem válaszolt, több helyen arra hivatkoztak, több idő kell az adatok kigyűjtéséhez.

Egyelőre nem reagált a Kormányszóvivői Iroda sem, amelytől - az Önkormányzati Minisztériumban osztott több mint 300 ezres rendkívüli juttatás megismerése után - azt kérdeztük: mi a kormány álláspontja a béren kívüli juttatások láthatóan gyakorlattá vált osztogatásáról, miközben elvileg takarékossági programot hirdetett a közszférában.