Helyiek vigyáznak a rendre az ózdi romatelepeken

Vágólapra másolva!
Néhány hete úgynevezett telepgondnokok dolgoznak az ózdi cigánytelepeken, akiket a helyiek közül választottak ki, és akiknek az a feladatuk, hogy megakadályozzák a környékre jellemző bűncselekményeket - írja a Népszabadság, amely szerint a rendszer bevezetésénél szempont volt az is, hogy biztonságban érezzék magukat a rendőrség szerint egymással összefüggő cigányellenes támadások idején.
Vágólapra másolva!

Húsz roma férfi állt munkába az elmúlt hetekben Ózd romatelepein, hogy segítsék a rendfenntartást - írja a Népszabadság. Feladatuk a telepeket sújtó bűncselekmények, - falopások, rongálások - megelőzése, de a lap szerint "fontos szempont" az is, hogy a romák "nagyobb biztonságban vannak a körükben félelmet keltő sorozatgyilkosságok idején".

Az úgynevezett telepgondnokok délután kettőtől este tízig járják a lakóhelyüket és a gyanús mozgásokat, eseményeket noteszbe rögzítik - írja a Népszabadság, amelynek az ötletgazda, Berki Lajos helyi cigány kisebbségi képviselő elmondta, hogy a gondnokok nem intézkednek, csak annyit tesznek, hogy a munkához kapott mobiltelefonon felhívják a rendőrséget vagy a közterület-felügyelet vezetőjét.

Berki Lajos a Népszabadságnak azt mondta, hogy a telepgondnoki rendszer megvalósításához Benedek Mihály ózdi polgármestertől kapott segítséget. Ő ajánlotta figyelmébe az Út a munkához elnevezésű programot - magyarázta Berki, hozzátéve, hogy ez után kereste fel azt az öt városrészt, ahol a legtöbb roma él, és kiválogatta a munkanélküliek közül az általa alkalmasnak tartott húsz embert.