Vágólapra másolva!
Az ország különböző részein eltérő eséllyel jut a betegek sürgősségi ellátáshoz - derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentéséből. A számvevőszék szerint kevés a sürgősségi szakorvos, az egyetemekről kevés szakember kerül ki. A jelentés több javaslatot is megfogalmaz a kormány számára.
Vágólapra másolva!

Az országon belül eltérőek a sürgősségi ellátáshoz való hozzájutás lehetőségei - ismertette szerdán az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatának eredményeit a hivatal osztályvezető főtanácsosa.

Berényi Magdolna elmondta: annak ellenére, hogy nőtt a sürgősségi fogadóhelyek száma, nem biztosított, hogy a lakosok azonos eséllyel, azonos időn belül jussanak azonos minőségű sürgősségi ellátáshoz. A tavalyi adatok szerint országosan százezer lakosra 3,9 sürgősségi ágy jutott, de az egyes megyéknél akár tízszeres különbség is lehet: például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 9,5 ágy jut százezer betegre, míg Komárom-Esztergom megyében csak egy.

Az ÁSZ szerint nincs összhang az egyes szakmák sürgősségi ellátása között. Hiányoznak a korszerű információtechnológiai eszközök, így nem biztosított például a diszpécserszolgálat biztonságos működése.

Sok helyen hiányzik a sürgősségi szakorvos és a szakápoló is, aminek elsősorban anyagi okai vannak - derül ki a vizsgálatból. A számvevőszék szerint az egyetemekre évente bekerülő 20-25 sürgősségi orvos nem elégíti ki az igényeket.

Az ÁSZ azt javasolja az egészségügyi miniszternek, hogy a sürgősségi ellátás előírásai között teremtsenek összhangot. Javasolják, hogy a tárca dolgozzon ki egy feladattervet a sürgősségi ellátás hatékonyabb megszervezésére. Az egészségügyi miniszternek felvetik, hogy foglalkozzon a szakemberhiányal.

A különböző kormányzati és uniós forrásokból 2007 és 2013 között összesen 35 milliárd forint áll rendelkezésre többek között a kórházak sürgősségi osztályinak fejlesztésére. Ebben lemaradást talált a számvevőszék: a tavalyi és az idei évre előirányzott 20,5 milliárdos keretösszeget még nem használták fel - olvasható a jelentésben.