Elfelejtettek helyet találni a ripityára tört embereknek

Vágólapra másolva!
Tizenhárom olyan kórházat nevezett meg az ÁNTSZ, amelyeknek minden esetben fogadniuk kell a legsúlyosabb betegeket. Havas Szófia, a parlament egészségügyi bizottságának MSZP-s tagja, a Szent János kórház orvos-igazgatója szerint viszont erre képesnek kéne lennie a 2006-ban kijelölt 39 súlyponti kórháznak. A politikus szerint kormányzati tervek készültek a súlyos esetek fogadására alkalmatlan kórházak fejlesztéséről, de az egészségügyi tárca ilyen tervekről nem hallott.
Vágólapra másolva!

Kedden este jelentette be az ÁNTSZ, hogy az országban 13 olyan kórházat jelölnek ki, amelyek kötelesek arra, hogy állandóan fogadják a legsúlyosabb sérülteket. Az érintett kórházak kijelöléséről először a Népszabadság számolt be. A napilap keddi számában csak kilenc kórházat sorolt fel, az ÁNTSZ ezt egészítette ki további négy kórház nevével.

A tisztiorvosi szolgálat az [origo]-val azt közölte: az után döntöttek a kórházak kijelöléséről, hogy július 1-jén a kórházba szállítást követően meghalt az a férfi, aki a Komárom-Esztergom megyei Bajomnál egy targonca alá szorult. Az eset után a Népszabadság azt írta: a mentők alig találtak olyan kórházat, ahol vállalták a férfi ellátását, a lap szerint öt kórház utasította el a sérült ellátását.

Az ÁNTSZ elismerte, hogy a mentőknek valóban telefonálgatniuk kellett, hogy kiderüljön, melyik kórház képes ellátni a férfit. A tisztiorvosi szolgálat szerint azonban még a műszaki mentés alatt tisztázódott, hogy hova kell szállítani a sérültet, így nem a szervezéssel járó időveszteség okozta a beteg halálát. Az ÁNTSZ ennek ellenére úgy döntött: írásba foglalja, hogy ilyen súlyos esetekben mely intézmények illetékesek, ezért állították össze a 13 kórházat felsoroló listát. A lista a mentőszolgálatok számára nyújt fogódzót.

A kórházak kijelölése azért érdekes, mert az SZDSZ-es Molnár Lajos vezette Egészségügyi Minisztérium 2006 novemberében már kijelölt 39 olyan úgynevezett súlyponti kórházat, amelyeknek az lenne a feladatuk, hogy a nap 24 órájában fogadják a sürgősségi eseteket és ellássák a speciális betegségben szenvedőket. A 39 kórház között szerepel például az a tatabányai kórház is, ahova a mentők először szállítani akarták a targonca alá szorult férfit. A kórház azonban közölte, hogy ilyen súlyos sérültet nem tudnak ellátni.

Az ÁNTSZ szerint a 13 kórház abban különbözik a súlyponti intézményektől, hogy ezek képesek úgynevezett harmadik szintű traumatológiai ellátásra is, vagyis a rendkívül súlyos sérüléseket is el képesek látni. (Az egyes szintű traumatológiának minimális felszereltsége van, a kettes szintű az egyszerűbb eseteket látja el, a harmadik szintű a legsúlyosabb eseteket, például koponyasérülést, idegsebészeti beavatkozást is kezelni képes.) Mivel a hármas szintű traumás eset ritka, korábban nem okozott problémát az ilyen sérülteket elszállítása - közölte az [origo]-val az ÁNTSZ.

Havas Szófia, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának MSZP-s tagja szerint viszont a súlyponti kórházaknak a hármas szintű traumás eseteket is tudniuk kéne ellátni. Ha pedig erre nem képesek, akkor ezeket a kórházakat fejleszteni kell - mondta az [origo]-nak Havas. A politikus szerint készültek is tervek arra, hogy felfejlesztik az olyan kettes szintű traumatológiai ellátásra képes súlyponti kórházakat, mint például a tatabányai, a győri vagy a nyíregyházi. Havas a tervekről - ki dolgozta ki azokat, miért hiúsultak meg - nem volt hajlandó részleteket mondani. Megkeresésünkre az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya azt közölte: nincs tudomásuk a szocialista politikus által említett koncepcióról.

Az MSZP-s politikus szerint, ha a kormány végül úgy döntött, hogy csak néhány súlyponti kórházat jelöl ki erre a feladatra, akkor ahhoz többletforrást kellett volna biztosítania, ez azonban nem történt meg. Az egészségügyi tárca szerint azonban az egészségbiztosító a 13 kórház finanszírozási szerződését újra fogja tárgyalni. Ezt azt jelenti, hogy a többletfeladatok miatt várhatóan nagyobb esetszámmal fognak kalkulálni, ami egy kicsivel megemelheti az érintett kórházak finanszírozását.

Havas azt is kifogásolta, hogy az ÁNTSZ nem egyeztetett előzetesen a kijelölt kórházakkal. Havas - aki a 13 intézmény közé tartozó Szent János kórház orvos-igazgatója - azt mondta: a múlt hét pénteken kapták meg az ÁNTSZ tájékoztató levelét, amely arról szólt, hogy az intézkedés azonnal hatályba lép. Az ÁNTSZ-nél viszont azt állították az [origo]-nak, hetekkel korábban tájékozatták a kórházakat.