Nyolcmilliót fizet a rendőrség október 23-ért

Vágólapra másolva!
Nyolcmillió forint kártérítést fizet a rendőrség a 2006-os utcai zavargások során megsérült tíz embernek. A kártérítést peren kívüli megegyezés után fizeti ki a rendőrség a károsultaknak - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Készenléti Rendőrség - a Rebisz utóda - peren kívüli megegyezést kötött tíz olyan emberrel, akiket vélhetően jogtalanul bántalmaztak vagy tartóztattak le a rendőrök a 2006-os zavargások napjaiban. A károsultakat a Nemzeti Jogvédő Szolgálat képviselte, fejenként 650 és 975 ezer forint közti kártérítést kapnak.

A tízből nyolc eset 2006 szeptemberében történt, a Magyar Nemzet szerint tipikusan olyan bántalmazásokról van szó, ahol járókelők vagy rendbontást el nem követelő tüntetők ellen irányult a rendőrök támadása. A lap szerint többeket meg is vertek a bilincselés előtt, mások napokat töltöttek a rendőrségi fogdában. Az eljárások többnyire garázdaság, vagy csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt indultak ellenük.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, a peren kívüli megegyezés közel három évnyi munka eredménye, amelyet segítettek a hasonló ügyekben már megszületett, sokszor a rendőrséget elmarasztaló ítéletek. A szervezet további húsz hasonló ügyet kezel, ezeket még nem sikerült lezárni - írja a lap.