NNI: Eredetileg négyen voltak a romák támadói

Vágólapra másolva!
Egy csoport tagjai, de változó felállásban követték el a romák elleni támadásokat - pontosította a korábbi rendőrségi nyilatkozatokat az NNI. A közlemény szerint a csoport eredetileg négy főt számlált, de az első gyilkosság után ez megváltozott. Korábban Petőfi Attila, az NNI vezetője azt mondta: az is lehet, hogy csak egyvalaki ölt, de könnyebbség lehetett, ha volt segítője.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint egyetlen csoport tagjai, de változó összetételben követték el a romák elleni, a nyomozók szerint összefüggő bűncselekményeket. Az NNI keddi közleményében pontosította az elmúlt napokban a lehetséges elkövetők számáról megjelent nyilatkozatokat, és azt írta: a csoport teljes létszáma négy fő lehetett, de az első emberölést követően megváltozott.

A nyomozók feltételezése szerint az elkövetők egy része felismerhette tetteik súlyát, meggondolhatták magukat, és nem vettek részt a későbbi gyilkosságokban. A közlemény szerint az a tettes, aki az áldozatok haláláért felelős, kiválóan kezeli a lőfegyvereket, magabiztos, határozott, és alaposan felkészült a bűncselekményekre.

Petőfi Attila, az NNI vezetője korábban a Figyelőnetnek adott interjújában azt mondta, a romák elleni támadásokban a tavaly novemberi nagycsécsei emberölés jelentette a fordulópontot. Petőfi szerint kezdetben három-négy ember hajtotta végre a támadásokat, de a nagycsécsei kettős gyilkosság "egyfajta választóvíz" lehetett, a későbbi gyilkosságokat "lehet, hogy csak egyvalaki követte el". Később, az MTV Az Este című műsorában Petőfi ezt annyiban árnyalta, hogy a gyilkosságokat "akár egy személy is" végrehajthatta, de könnyebbséget jelenthet, ha van egy segítője.

A lehetséges nagycsécsei fordulatra már Bencze József országos rendőrfőkapitány is utalt a múlt héten, amikor arról beszélt, hogy feltételezésük szerint a támadok "akarategysége" megtört a tavaly novemberi gyilkosságnál.

Az NNI közleménye szerint a nyomozók továbbra is keresik az összefüggéseket a helyszínek és a sértettek között. Ezért a nyomozás kiterjed az áldozatok korábbi életének és kapcsolatrendszerének feltérképezésére. Az eljárás részeként több mint 1300 erőszakos bűncselekmény nyomozati anyagát vizsgálták át.

Eddig több mint 100 esetben rendeltek ki szakértőt, és 4 millió, telefonhívásokra vonatkozó adatot dolgoztak fel. Elemeztek 800 órányi képanyagot és közel 1,5 millió, gépjárművekre vonatkozó adatot. A nyomozócsoport eddig több mint 150 lakossági bejelentést ellenőrzött.