Nyilvános lehet a Kocsist tisztázó fb-ülés jegyzőkönyve

Vágólapra másolva!
Kikérte az [origo] annak a zárt felügyelőbizottsági ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen Kocsis István BKV vezérigazgatót korábbi cége, a Magyar Villamos Művek szerződéseiről faggatták. A BKV felügyelőbizottsága napirendre vette az adatkérést, a jövő hétfőn döntenek.
Vágólapra másolva!

A BKV felügyelőbizottsága (fb) felvette legközelebbi, augusztus 17-i ülésének napirendjére az [origo] adatkérését - közölte hétfőn Székely Gábor, a felügyelőbizottság elnöke. Július 30-án fordultunk a testülethez azzal, hogy szeretnénk megismerni a felügyelőbizottság július 27-i üléséről készült jegyzőkönyvet.

Ezen az ülésen hallgatta meg az fb Kocsis Istvánt, a BKV vezérigazgatóját, akinek arról kellett számot adnia, érintett-e a Magyar Villamos Művek (MVM) által kötött, gyanús szerződésekben. Kocsis 2005 januárjában került az MVM élére, majd tavaly tavasszal - Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kezdeményezésére - menesztették. Az energetikai társaság idén áprilisban jelentette be, hogy a korábbi vezetés idején kötött kétes ügyletek miatt polgári peres eljárást, illetve nyomozást is kezdeményez ismeretlen tettes ellen. Lapinformációk szerint több gyanús befektetési, tanácsadói és kölcsönszerződést vizsgálnak, amelyeket az MVM csoport tagvállalatai, illetve az anyacég kötött.

Kocsis az fb-ülésen kijelentette, semmilyen hatósági eljárásban nem érintett. Kocsis a testületi ülésen az MTI szerint írásos és közhiteles dokumentumokkal bizonyította, hogy feleségének nincsen köze a Jadran nevű céghez. Az Index június végén írt arról, hogy Mrs. Istvan Kocsis a tulajdonosa a brit bejegyzésű Jadran Investments Limited offshore cégnek, amely közel egymilliárd forintért adott bérbe egy horvátországi szállodát az MVM egyik leányvállalatának, de szerződésbontás után nem fizette vissza a bérleti díjat.

Az [origo] arra hivatkozva kért betekintést az fb üléséről készült iratokba, hogy a BKV közfeladatot lát el, ezért a tevékenységéről szóló adatok nyilvánosak.

Kocsis tavaly augusztus végén pályázat útján került a BKV élére. Azóta többször felmerült menesztése, legutóbb a közlekedési vállalatnál összesen több mint 3 milliárd értékben kifizetett végkielégítések miatt. A Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülését követően jelentették be, hogy a felügyelőbizottság vizsgálata alapján augusztus 26-ig minősítik Kocsis István tevékenységét, és ha indokolt, döntenek a felelősségéről.