Két év alatt 3,3 milliárd végkielégítés a BKV-nál

Vágólapra másolva!
Feljelentéssel zárult a cég korábbi vezetőinek végkielégítéséről szóló BKV-s belső vizsgálat. A főpolgármesteri kabinet később dönt arról, hogy Kocsis István jelenlegi vezérigazgatót felelősségre vonja-e a botrányért. Az ügyben már folyik nyomozás, a fővárosi Fidesz és az ügyészség kezdeményezésére.
Vágólapra másolva!

Lezárult a BKV belső vizsgálata a cég korábbi vezetőinek végkielégítéséről. A közlekedési cég nem közölt részleteket az eredményről, csak annyit, hogy annak áttanulmányozása után Kocsis István vezérigazgató feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A vizsgálat főként Szalainé Szilágyi Eleonóra korábbi humánpolitikai igazgató végkielégítéséről szólt. A Magyar Nemzet írta meg, hogy a személyzeti vezető mintegy százmillió forintos végkielégítése után tovább dolgozott a BKV-nál. Az ügyben már indult nyomozás hűtlen kezelés miatt, a fővárosi Fidesz-frakcó egyik tagjának kezdeményezésére, aki a legfőbb ügyészhez fordult a botrány miatt. (Erről bővebben itt olvashat.)

A BKV a vizsgálatról szóló közleményének a további része Kocsis István erőfeszítéseiről szól, aki "már eddig is jelentős megtakarításokat ért el a munkaviszony-megszüntetések kapcsán történt kifizetéseknél".

A BKV szerint Kocsis kinevezése előtt, 2007-ben még 2,6 milliárd forintot költött a cég a munkaviszony-megszüntetésekre, 2008-ban pedig 600 millió forintot. (Kocsis tavaly augusztusban került a BKV élére.) Kinevezése óta csak 168 millió forintot fizettek ki végkielégítésekre, miután a vezérigazgatónak több esetben sikerült megegyeznie a távozókkal arról, hogy csak a nekik járó összeg felét kapják meg. A vezérigazgató "elindította az érvényes munkaszerződések teljes átvizsgálását és szükség szerinti módosítását" - áll a közleményben.

A cég volt vezérigazgatója, Antal Attila a tv2 híradójának azt mondta: számára ismeretlenek ezek a számok. Szerinte két éve 1,6 milliárdot fizettek ki végkielégítésre, mert 1500 dolgozót küldtek el, és hozzátette, hogy ezek a szerződések rendben voltak.

A közelmúltban az MTI értesülései szerint (erről bővebben itt olvashat) az MSZP elnöksége szabad kezet adott a budapesti szervezetnek, hogy a BKV-s végkielégítések niatt kitört botrány után "levonja a személyi konzekvenciákat". A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén azonban a városvezetés úgy döntött, egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy Kocsist felelősségre vonják-e a végkielégítések miatt. A döntéssel megvárják a vezérigazgató jelentését, illetve a felügyelőbizottság vizsgálatát a vitatott végkielégítésekről, és augusztus végén visszatérnek a kérdésre.