Ezren búcsúztatták a kislétai áldozatot

Vágólapra másolva!
Péntek délután eltemették a meggyilkolt kislétai nőt, a cigányok ellen elkövetett gyilkosságok hatodik áldozatát. A bűnügyről a BBC is beszámolt, "Gyászolják a kislétai áldozatot a magyar romák" címmel.
Vágólapra másolva!

A magyar rendőrség szerint egy fegyveres banda gyilkosságok sorozatát követi el a roma kisebbség ellen, a hatodik áldozatot Kelet-Magyarországon temetik el pénteken - írja a BBC. A brit közszolgálati adó híroldala a romák elleni támadásokról szóló cikkében megemlíti a korábbi, cigányok ellen elkövetett támadásokat, a nyomozás eddigi eredménytelenségét.

Hétfőre virradóra a Szabolcs megyei Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették. Az agyonlőtt 45 éves asszony temetése pénteken 13 órától kezdődött. Balogh Máriát a kislétai köztemetőben búcsúztatták református gyászszertartás szerint. Mintegy ezer gyászoló búcsúzott az áldozattól, a politikai pártok, a kormány és a roma szervezetek is képviseltették magukat a temetésen.

A tavaly július óta tartó romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt áldozata van, közülük hatan életüket vesztették. Korábban Tiszalökön egy 54 éves férfit, Tatárszentgyörgyön egy ötéves kisfiút és édesapját, Nagycsécsen pedig egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt gyilkoltak meg. A nyomozást vezető Nemzeti Nyomozóiroda februárban jelentette be, hogy összefüggést lát a támadások között. Az ügyön százhúsz rendőr, illetve elemző dolgozik.