Vágólapra másolva!
Mégsem lehet biztosan kizárni, hogy külföldi titkosszolgálatok állnak a cigányok ellen elkövetett támadássorozat mögött - írta pénteki közleményében a Miniszterelnöki Hivatal. Eddig nem találtak erre utaló információt, de ez nem jelenti azt, hogy nem is keresnek.
Vágólapra másolva!

Nem merült fel külföldi titkosszolgálatok érintettségére utaló adat a romák elleni támadásokkal kapcsolatban az eddigi információelemzések során - idézte Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkárnak a rendészeti bizottsági csütörtöki ülésen elhangzott szavait a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája (NBI). Az NBI pénteki közleménye szerint Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a testület csütörtöki, zárt ülése után tartott sajtótájékoztatóján pontatlanul idézte az államtitkár szavait, amikor azt mondta: Iváncsik arról tájékoztatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjait, hogy teljességgel kizárható a külföldi titkosszolgálat érintettsége.

Eltemették a kislétai támadás áldozatát

A zárt ülés után Lázár János arra a kérdésre, hogy a külföldi titkosszolgálati szál kizárható-e a romák elleni támadások ügyében, közölte: az ülésen Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkár ezt "teljességgel kizárta". Mint mondta, voltak képviselők, akik ebben kételkedtek. Az NBI közleménye szerint az államtitkár csak annyit közölt, hogy az eddigi információ-elemzések során nem merült fel külföldi titkosszolgálatok érintettségére utaló adat.

A honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén rendőrségi és titkosszolgálati vezetők tájékoztatták az országgyűlési képviselőket a romák elleni támadássorozat miatti nyomozás állásáról, illetve a hétfőn Kislétán elkövetett gyilkosságról. Tavaly július óta több támadást követtek el cigányok ellen, hat embert agyonlőttek, több tucatot megsebesítettek. A nyomozást vezető Nemzeti Nyomozóiroda februárban jelentette be, hogy összefüggést lát a támadások között.