Vágólapra másolva!
Zárt ülésén tájékoztatja a rendészeti bizottságot a rendőrség, illetve az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a romák elleni támadásokról. Draskovics Tibor miniszter kezdeményezésére zárták ki a nyilvánosságot, mivel a nyomozás részleteit is a képviselők elé tárják.
Vágólapra másolva!

Zárt ülést rendelt el Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke csütörtökön, miután a bizottság tagjai egyhangúlag így döntöttek. A bizottsági ülésen így a nyilvánosság kizárásával tájékoztatják rendőrségi és titkosszolgálati vezetők az országgyűlési képviselőket a romák elleni támadássorozat miatti nyomozásról, illetve a hétfőn Kislétán elkövetett gyilkosságról.

A zárt ülést Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezte szolgálati titokra hivatkozva. Ezt a csütörtöki ülés kezdetén azzal indokolta,hogy a rendőrség által ismert valamennyi részletre kiterjedő tájékoztatást adnak, de ezek a nyilvánossággal nem oszthatók meg a nyomozás érdekeire tekintettel.

Lázár János, a bizottság fideszes elnöke az ülés elején elmondta: a hétfői, kislétai bűncselekmény miatt hívta össze a bizottság ülését a tagok egyötödének kezdeményezésére. Hozzátette, "a helyzet súlyossága indokolja, hogy a képviselők tájékoztatót kapjanak" a bűncselekmények nyomozásának alakulásáról.

A csütörtöki ülésen Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter mellett Bencze József országos rendőrfőkapitány és helyettese, Házi István, továbbá Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkár, Turi András, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára, Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese, Tóth Szabolcs, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese, Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője, valamint Kállai Ernő kisebbségi biztos és Teleki László, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is részt vesz.

A tavaly július óta tartó, romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan meghaltak. Legutóbb, hétfőre virradóra Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették.