Nem ejtik a gyilkosság vádját Balla Irma fia ellen

Vágólapra másolva!
Nem ejtik a vádat az édesanyja, Balla Irma fideszes képviselő meggyilkolásával vádolt S. Sándor ellen. Az ügyben korábban beismerő vallomást tett egy tanú, D. Lajos kőműves, de ezt később visszavonta. S. Sándor ügyvédje szerint a hatóságoknak meg kellene vizsgálniuk D. Lajos nyilatkozatait.
Vágólapra másolva!

A vádhatóság nem tervezi, hogy ejti a vádat az édesanyja - Balla Irma fideszes debreceni képviselő - meggyilkolásával vádolt S. Sándor ellen - írta ügyészségi forrásra hivatkozva a Népszabadság. A lap azt írja, hogy a D. Lajost meghallgató ügyész szerint nem volt százszázalékosan meggyőző a férfi beismerő vallomása, és elmondásában több részlet nem volt életszerű. Ez az egyik oka annak, hogy D. Lajost az ügyészség nem vádolta meg.

Az ügyészség másik érve az volt, hogy a következő tárgyalási szakaszban kerülnek a bíróság elé azok a perdöntő szakértői vélemények, amelyekre a vádhatóság S. Sándor meggyanúsítását alapozta. A napilap szerint ezek a szakértői vélemények azokról az elemi szálakról és mikronyomokról szólnak, amelyeket az áldozat és fia testén találtak, és amelyek a vádhatóság szerint azt támasztják alá, hogy Balla Irmát fia ölte meg.

A Balla-ügyet tárgyaló Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon a júliusban tanúként meghallgatott D. Lajos - aki lopások miatt került előzetes letartóztatásba - kihallgatásain beismerte, hogy ő ölte meg Balla Irmát. Harmadik meghallgatásán azonban visszavonta a vallomását.

D. Lajos vizsgálatát kéri S. Sándor ügyvédje

S. Sándor védője, Magyar György az [origo]-nak azt mondta, hiába vonta vissza D. Lajos a vallomását, sok kijelentését meg kellene vizsgálnia a hatóságoknak. "S. Sándorra rágyűjtöttek adatokat, D.Lajosra viszont nem, ezt szorgalmazom most" - mondta az [origo]-nak Magyar.

Ő azt kéri, hogy kezdjék el D. Lajos nyilatkozatainak ellenőrzését. "A vádiratban az szerepel, hogy miután nem lehet tudni, milyen eszközzel ölték meg Balla Irmát, akkor ellenőrizzék ezt is egy sor más részletettel együtt. Beadtam egy indítványt, amelyben azt kértem, hogy a bíróság a bűntető eljárásjogi törvény alapján utasítsa a megyei főügyészséget, hogy orvos szakértő vizsgálja meg a pajszert, hogy ez lehetett-e az elkövetés eszköze. Ezért azt is kértem, hogy laboratóriumban vizsgálják meg, rajta van-e az áldozat vérnyoma vagy D. Lajos DNS-e" - mondta az [origo]-nak.

A pajszer azé a kőműves vállalkozóé, aki Balla Irma szomszédjában dolgozott. Az eszköznek Magyar szerint köze lehet a gyilkossághoz. "Nem a védő feladata a gyilkos megtalálása, a labda az ügyészség és a bíróság asztalán pattog, és a jelek szerint ők pingpongoznak vele" - tette hozzá.

Balla Irmát 2007 húsvétján ölték meg brutális kegyetlenséggel lakásában. Holttestét a fia, S. Sándor találta meg, akit egy évvel később a rendőrség meggyanúsított a gyilkosság elkövetésével.