Extra kajajeggyel vigasztalta Bajnai a válság miatt beosztottait

Vágólapra másolva!
Több alkalommal is nagy értékű juttatásokat - étkezési jegyet és ajándékutalványt - kapott a gazdasági minisztérium összes munkatársa azután, hogy a válságra hivatkozva takarékossági programot hirdettek a közszférában - ez derül ki több, az [origo] birtokába került minisztériumi levélből. A bónuszokról döntő Bajnai Gordon az egyik esetben kifejezetten azzal indokolta a plusz juttatást, hogy kárpótolni akarják a dolgozókat a szűkebbre húzott nadrágszíjért.
Vágólapra másolva!

Öt hónap alatt három alkalommal kapott a rendes havi juttatásokon túl összesen 200 ezer forintnak megfelelő juttatást a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium minden egyes tisztviselője - derül ki azokból az emailekből, amelyeket egy névtelenséget kérő minisztériumi dolgozó juttatott el az [origo]-hoz. A levelek alapján úgy tűnik, az akkori gazdasági miniszter, Bajnai Gordon a tárca dolgozóinak járó rendszeres havi béren kívüli juttatások mellé, kiegészítésnek szánta a kétszer 50 ezres, egy alkalommal pedig 100 ezres bónuszt.

A minisztérium sajtóosztálya kérésünkre készített egy összesítést arról, milyen nem rendszeres, béren kívüli juttatásokat kaptak a minisztérium munkatársai a válság kezdete, tavaly ősz óta. A tárca adatai szerint négy alkalommal - tavaly októberben, novemberben és decemberben, majd idén márciusban - osztottak szét "csekély értékű ajándékutalványt", amely összesen több mint 47 millió forintba került. Ezt a 2008. évi költségvetésből, illetve az utolsó, márciusi ajándékutalványt a költségvetés maradványából finanszírozták.

Szintén három alkalommal - 2008 decemberében, valamint idén januárban, illetve májusban - vehettek fel plusz juttatásként étkezési utalványt a minisztériumi tisztviselők, amely összesen közel 60 millió forint kiadást jelentett. Ezt ugyancsak a tavalyi költségvetésből, és annak megmaradt részéből fizették. A minisztérium összesítése alapján, így a válság kezdete óta közel 107 millió forintot költöttek bónuszra - a rendes havi juttatásokon felül.

Az [origo] birtokába jutott emailekből ugyanakkor az derül ki, hogy tavaly novemberben, illetve februárban is fejenként 50-50 ezer forint étkezési jegyet kapott az összes minisztériumi dolgozó. A levelek szerint a munkatársak novemberben és februárban vehették fel ezt az extrát, bár a sajtóosztály által, szintén a kiosztás dátuma alapján összeállított összesítésben ez a két juttatás nem szerepel. Az nem egyértelmű, hogy a levelekben kihirdetett ajándékról megfeledkezett a sajtóosztály, esetleg ezek is a 107 milliós kiadás részét képezik, csak rosszul tüntették fel a dátumokat.

Bónussszal csökkenteni a válság hatását

Az [origo] birtokába került első levelet 2008. november 3-án az akkori miniszter - jelenleg miniszterelnök -, Bajnai Gordon aláírásával juttatták el a minisztérium összes alkalmazottjához. Ebben Bajnai tájékoztatja a dolgozókat, hogy a nemzetközi pénzpiaci válság miatt - a szolidaritás jegyében, hogy ne kelljen elbocsátásokat végrehajtani a közszférában - a kormány megpróbálja visszafogni a bérköltségeket. A minisztérium ezért döntött többek között úgy, hogy a 2008. évre járó 13. havi illetményt "változatlan feltétellel" kifizetik, de 2009-ben ez nem jár majd.

"Örömmel tájékoztatja" ugyanakkor a miniszter a tárca összes dolgozóját arról, hogy fejenként 50 ezer forint értékű hideg étkezési utalványt kapnak. "Reményeink szerint ezzel az intézkedéssel, ha kis mértékben is, de csökkenteni tudjuk a nemzetközi válság egyes negatív hatásait, amelyek a közszolgálatban, illetve a minisztériumunkban dolgozókat is fokozottan érintik" - indokolja a juttatást Bajnai Gordon a levélben, majd azzal búcsúzik: számít a dolgozók magas színvonalú köztisztviselői munkájára az elkövetkező időkben.

A rendes havi juttatás mellé

A másik, minisztériumi forrásból származó emailben - alig két és fél hónappal az előbbi juttatás után - a Humánigazgatási Főosztály informálja a munkatársakat arról, hogy minden aktív köztisztviselő újabb 50 ezer forintos étkezési utalványban részesül. Ezt a juttatást február első hetében osztották ki - "a rendszeres havi étkezési jegyek felvételével egyidejűleg".

A gazdasági minisztérium sajtóosztálya által készített összesítésben minden egyes extra ajándékutalvány-juttatásnál az szerepel: csekély értékű. A szerkesztőségünkhöz eljutott egyik email szerint azonban a márciusban kiosztott "csekély értékű" ajándékutalvány 100 ezer forint volt, amely szintén az összes köztisztviselőnek járt. Ezt a százezres bónuszt szintén a rendszeres havi étkezési jeggyel együtt vehették fel, március első felében.

A gazdasági minisztérium "aktív állományban" 2009 augusztusában 378 főt foglalkoztatott a sajtóosztály tájékoztatása szerint. Ha ezzel a létszámmal számolunk, akkor az emailekben szereplő, fejenkénti 200 ezer forintos bónusz több mint 75 millió forintjába került az államnak, ehhez jön még hozzá a juttatások után járó munkáltatói költség az adó miatt. (Ennek összege nem ismert, mert ahhoz tudni kellene részletesen a rendes havi juttatásokat, illetve lehetséges, hogy összeghatároktól függően már természetbeni juttatásnak minősülnének.) Amennyiben pedig a tárca összesítését vesszük alapul, az általuk közölt 107 millió forint értékben szétosztott juttatás azt jelenti, hogy a válság kezdete óta minden minisztériumi alkalmazott átlagosan legkevesebb 283 ezer forint béren és rendszeres havi juttatásokon felüli bónuszt kapott.