Vágólapra másolva!
2013 elején állhat üzembe a Balaton második kompja. A terv szerint két hajó közlekedik majd Fonyód és Badacsony között, egyenként mintegy 50 autót, és 350 embert szállíthatnak majd.
Vágólapra másolva!

2013-tól közlekedhet majd komp Fonyód és Badacsony között - jelentette be csütörtökön Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. A járat beindítása nem új ötlet, már több, mint 10 éve felmerült.

"Az Európai Unióban elővéleményeztették a beruházást, és ott támogatják. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szintén támogatásáról biztosította a programot és kijelentették, hogy van rá forrás. A korábbiakkal ellentétben most már a közlekedési minisztérium is támogatja a beruházást" - mondta Suchman. Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter szintén bizakodó, azt mondta, meggyőződött arról, hogy a beruházás megvalósítható, és ha minden ígéret megvalósul, amit erről hallott, akkor lesz komp.

A projekt során át kell alakítani a jelenlegi fonyódi kikötőt, valamint a badacsonyi vitorláskikötőt. Fonyódon 100 jármű számára alakítanak ki felhajtó sávot. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Rt. vezérigazgatója szerint két hajó közlekedik majd, egyenként 48-50 jármű és mintegy 350 fő fér majd el rajtuk. Az utasok panorámás terme rendezvényszervezésre is alkalmas lesz, légkondicionálókat is beépítenek. A hajók a víz befagyásától eltekintve egész évben közlekednek majd, és 18-20 km/h órás sebességre lesznek képesek, így 20 perc alatt teszik meg az 5,5 kilométeres távot.

A beruházás becsült költsége 7,5 milliárd forint plusz áfa, melynek várhatóan több, mint 90 százalékát fedezik EU-s támogatásból. A jegyek áráról még nem lehet biztosat tudni, Horváth Gyula azt nyilatkozta, hogy egy autó és egy személy jegye valamivel kevesebb, mint kétszeresébe kerül majd, mint amennyit most a Szántód és Tihany közötti járat 1860 forintos jegye.