Védőhálót rendelt Bajnai a romáknak

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon intézkedéscsomagot vár a rendőrségtől, amellyel meg lehet előzni a romák elleni újabb támadásokat. A kormány minden segítséget megad a nyomozáshoz, amelynek állásáról a kormányfő szerdán kapott tájékoztatást a rendőri vezetőktől. Közben szerdán megműtötték azt a 13 éves lányt, akit anyjával együtt házukban támadtak meg ismeretlenek Kislétán. A sörétes puskával meglőtt lány állapota stabil, meggyilkolt édesanyját pénteken temetik el.
Vágólapra másolva!

Intézkedéscsomagot rendelt a rendőrségtől Bajnai Gordon miniszterelnök - jelentette be szerdán Szollár Domokos kormányszóvivő, miután a kormányfő egyeztetett a rendőri vezetőkkel a kislétai gyilkosságal, illetve a romagyilkosságokkal kapcsolatos nyomozásokról. Az intézkedéscsomag célja, hogy a kiterjesszék védőhálót, azaz az esetleges következő támadásokról megvédjenek minden olyan települést, ahol nagyszámban élnek romák - mondta el a kormányszóvivő.

A miniszterelnök a dolgozószobájában fogadta Bencze József országos rendőrfőkapitányt és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozásért felelős nyomozóját. A kormány minden segítséget - pénzt, embert - megad a rendőrségnek, hogy a nyomozás sikeres legyen. Szollár úgy fogalmazott: a kislétai gyilkosság aljas, embertelen, gyáva tett volt, és egyben a Magyar Köztársaság elleni támadás is. Kérdésre válaszolva hozzátette: nem merült fel olyan kétely, amely megingatta volna a kormányfőnek a rendőri vezetésbe vetett bizalmát.

Stabil a meglőtt kislány állapota

A tavaly július óta tartó romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt áldozata van, közülük hatan életüket vesztették. Legutóbb hétfőre virradóra a Szabolcs megyei Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették. A sérült kislány állapota továbbra is stabil, lőtt sérülésekkel kezelik a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban. (A támadásról szóló cikkünket itt elolvashatja.)

A gyógyintézet traumatológus főorvosa, Felföldi Pál számolt be arról, hogy szerda délelőtt esett át el a lány egy kisebb altatásos műtéten, melynek során ellátták sebeit. A lőtt sérülések miatti szövődmények kialakulásától egyelőre nem kell tartani, "állapota rendezett, felgyógyulására továbbra is jók az esélyek" - közölte Felföldi Pál. A traumatológus szerint pontosan még nem lehet megmondani, hogy mennyi idő kell a felépüléshez, most 4-6 hétre becsülik a kórházi ápolás időtartamát. A lány folyamatos rendőri védelem alatt áll, a kórházi tartózkodása alatt éjjel-nappal vigyáznak rá - mondta Fedor Rita hadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.

A kislány meggyilkolt édesanyját péntek délután egy órakor temetik el a kislétai köztemetőben - közölte az MTI-vel Pénzes Sándor, a település polgármestere. Az áldozatot az Országos Cigány Önkormányzat saját halottjának tekinti, a temetés költségét a szervezet vállalta magára.